تا به حال چیزی در مورد NAV شنیده اید؟ اینکه به چه شکلی محاسبه می شود؟ و چه کاربردی دارد؟ و اگر در صندوقهای سرمایه گذاری کرده باشید شاید برایتان پیش آمده که مشاهده کنید قیمت صدور و ابطال مقداری با یکدیگر تفاوت دارند. در این مقاله از سری مقالات آموزش بورس قصد داریم به تشریح ارزش خالص دارایی ها یا همان NAV بپردازیم و به تمام سوالات شما در این باره پاسخ بدهیم، با ماهمراه باشید.
دورههای تحلیل بنیادی فردانامه:
ارزش خالص دارایی چیست؟
ارزش خالص داراییها یا Net asset value که به اختصار NAV نیز نامیده میشود، اهمیت زیادی در سرمایه گذاری دارد. این اصطلاح ، تغییرات ارزش دارایی را در کنار سود تقسیمی نشان می دهد و بر کل بازده کسب شده سبد دارایی ها تاثیر می گذارد .
بی شک همه ی افرادی که وارد بازار سرمایه می شوند هدفشان کسب سود و بالابردن ارزش دارایی هایشان میباشد،به همین دلیل مفهوم NAV برای فعالان بازار سرمایه پرکاربرد است.
سرمایه گذاری در صندوق
وقتی یک سرمایه گذار به خرید یکی از صندوقهای سرمایه گذاری اقدام می نماید یا به اصطلاح در آن صندوق صدور میزند به این معنی است که که خود را در داراییهای آن صندوق سهیم می کند( به میزان پولی که در صندوق سرمایه گذاری می کند) و به دلیل این که این صندوقهای سرمایهگذاری با توجه به هدف صندوق به میزان مختلف در اوراق بهادارسرمایه گذاری می کنند ( صندوق درآمد ثابت ،مختلط ، صندوق شاخصی و … ) و نوسانات روزانه منجر به تغییر در ارزش خالص داراییهای آن صندوق یا NAV آن صندوق می گردد.
در ارزش صندوق های سرمایه گذاری، سود سهام تقسیم شده توسط شرکت ها نیز محاسبه می گردد و با اضافه شدن سود تقسیمی به ارزش خالص دارایی ها،NAV هم رشد می کند .
دارایی صندوق ها هرروز براساس قیمت تابلو سهم ها، ارزش گذاری میشود و NAV صندوق در سایت اختصاصی صندوق منتشر می گردد.
ارزش خالص دارایی های صندوق با کسر ارزش بدهی های صندوق از ارزش روز دارایی های صندوق به دست می آید (بدهی های صندوق عموما شامل بدهی بابت خرید سهام به کارگزاری هاست و همچنین بدهی به ارکان صندوق است)
اگر بخواهیم ارزش خالص هر واحد سرمایه گذاری را به دست آوریم ارزش خالص کل را بر تعداد واحدهای سرمایه گذاری نزد سرمایهگذاران تقسیم می کنیم
بدهی های صندوق_ارزش دارایی صندوق= ارزش خالص داراییها
ارزش خالص هر واحد سرمایه گذاری (NAV per unit )مساویست با ارزش خالص دارایی تقسیم بر تعداد واحدهای سرمایه گذاری.
تعداد واحدهای سرمایه گذاری /ارزش خالص دارایی = ارزش خالص هر واحد سرمایه گذاری
در نظرداشته باشید ارزش خالص دارایی هر صندوق روزانه محاسبه می شود و معمولا با یک روز تاخیر و بر اساس قیمت پایانی داراییهای صندوق محاسبه میشود. برای دیدنNAV صندوق مورد نظرتان باید به سایت اختصاصی صندوقی که در آن سرمایه گذاری کرده اید مراجعه نمایید.
لازم به ذکر است صدور واحدهای سرمایه گذاری در روز کاری بعد ثبت می گردد و مانده ی صدور دو روز کاری بعد از ارائه درخواست به سرمایهگذار واریز میگردد.
NAV صدور
وقتی فردی به تازگی قصد خرید واحدهای صندوق های سرمایه گذاری را دارد براساس NAV صدور اقدام به خرید واحدهای صندوق مینماید، این واحد ها اندکی بالاتر از NAV صندوق میباشد، علت این اندکی بالا بودن، کارمزد خرید است زیرا نقدینگی سرمایه گذار جدید صرف خرید اوراق بهادار می شود و برای اینکه این هزینه و کارمزد به سرمایه گذار قدیمی تحمیل نشود از سرمایه گذاری که به تازگی خرید می کند اخذ می شود به همین علت قیمت صدور مقداری بالاتر از NAV صندوق میباشد.
NAV ابطال
در صورتی که سرمایه گذار تصمیم به نقد کردن یونیتهای صندوق بگیرد، مبنای فروش براساس NAV ابطال تعیین می گردد که آنهم بر اساس NAV صندوق می باشد. NAV ابطال به صورت روزانه در سایت صندوق اعلام میگردد و نحوه ی محاسبه را به این صورت میباشدد که تمام دارایی های صندوق به قیمت روز فروخته شود و از بدهی های صندوق کسر گردد و سپس بر تعداد واحدهای صندوق تقسیم گرددNAV ابطال به دست می آید.
در ادامه قصد داریم به سوالات متداول شما پاسخ دهیم . لطفا اگر سوال دیگری در مورد صندوق های سرمایه گذاری دارید در کامنت ها بپرسید تا در به روزرسانی مقاله به آن بپردازیم.
کاربرد NAV کجاست؟
قیمت صندوق های سرمایه گذاری و صندوق های قابل معامله (ETF) از طریق NAV محاسبه می گردد.
NAVصدور و ابطال چگونه محاسبه می شود؟
قیمت خرید یا همان صدور بر اساس NAV محاسبه میشود و هم راستا با تغییرات آن نوسان می کند قیمت ابطال صندوق ها یا همان فروش واحدها هم به همین صورت میباشد و آنچه که سود و زیان سرمایهگذار را تعیین می کند از محل تغییر ارزش واحدهای صندوق است .
آیا فقط NAV معیاری مناسب برای انتخاب صندوق است؟
در انتخاب صندوق دقت کنید و حتما میزان بازده و ریسک صندوق را بسنجید و آن را با شاخص بورس و سایر صندوق ها مقایسه نمایید تا منجر به یک تصمیم مناسب گردد در نظر داشته باشید که NAV به تنهایی ملاکی مناسب برای ارزیابی عملکرد صندوق نیست.
برای سرمایه گذاری در صندوق های قابل معامله، صندوقهای سرمایه گذاری یا شرکتهای سرمایه گذاری بهتر است ارزش ذاتی یا واقعی صندوق یا شرکت را محاسبه نمایید و از مقایسه ی آن با قیمت بازار روند آتی قیمت صندوق را پیش بینی نمایید.
این نکته ی مهم را در نظر بگیرید که ارزش خالص دارایی ها یا NAV بر اساس قیمت دارایی ها مشخص می شود نه بر اساس قیمت بازار همچنین قیمت بازار بر اساس عرضه و تقاضا مشخص میشود و ارزش ذاتی با قیمت بازار دو مقوله ی متفاوت میباشد، به طور مثال درصورتی که NAV واحدهای یک صندوق با قیمت واحدهای آن فاصله داشته و قیمت واحد های آن صندوق پایینتر از NAV اش باشد، بدان معناست که شرایط بازار منجر به این شده که عرضه بیشتر شود و قیمت بازاری صندوق کاهش یابد.