۵ روش متداول تشکیل سبد سهام

سرمایه‌گذاری
۵ روش متداول تشکیل سبد سهام
یوسف تقی زاده
نویسنده: یوسف تقی زاده
24 دی 1400

سبد سهام چیست؟

سبد سهام را معمولا با نام پورتفوی نیز می‌شناسند. تشکیل سبد سهام از جمله مهمترین بخش‌هایی است که یک معامله‌گر باید به تشکل آن اهتمام بورزد و به نوعی تمام سود و زیان وی را همین ترکیبی که شخص در سبد سهام خود ایجاد می‌کند به عنوان تفاوت بین معامله‌گران می‌توان شناخت. باید توجه داشته باشید عوامل بسیار متنوعی بر روی سبد سهام تاثیر گذارند: سود انتظاری، مقدار ریسک و شناسایی ریسک از جمله این پارامترها به شمار می‌روند.

بنابراین سبد سهام را شاید بتوان یکی از ابتدایی‌ترین تعاریف و اصطلاحات موجود در بازار سهام و همچنین معامله‌گری دانست. این سبد می‌تواند معانی مختلفی داشته باشد اما می‌تواند شامل انواع دارایی مانند سهام، اوراق قرضه و حتی ارز دیجیتال نیز شود. در این مقاله از فردانامه به دنبال این هستیم تا نگاهی به روش‌های مختلف تشکیل سبد سهام و پارامترهای موثر بر آن بپردازیم.

نحوه تشکیل سبد سهام

توجه داشته باشید این سبد می‌تواند ترکیبی از بازارهای مختلف و همچنین صنایع مختلف باشد. برای مثال انتخاب از بین بازار آتی و مشتقات، انتخاب بین صنایع مختلف، انتخاب بین صندوق‌های سرمایه‌گذاری از جمله انتخاب‌هایی هستند که شخص معامله‌گر باید در تشکیل سبد سهام خود به آن توجه کند.

توجه کنید که در انتخاب هرکدام از این بازارها باید به مقدار ریسکی که آن بازار می‌توانند برای شما به همراه داشته باشد را بدانیم. همچنین حتی در انتخاب صنایع مختلف باید با ریسک‌های سیستماتیک و غیرسیستماتیک که از جانب بازار یا صنایع مختلف شما را تهدید می‌کنند نیز آگاه باشید.

عوامل موثر بر تشکیل سبد سهام

ساخت و مدیریت سبد سهام یکی از اصول اولیه سرمایه‌گذاری و تشکیل سبد سهام می‌باشد، هدف از این نوع سرمایه‌گذاری همیشه ساخت ثروت در طول زمان می‌باشد. در واقع سبد سهام با این هدف طراحی شده است که بتواند دارایی و ثروت افراد را با در نظر گرفتن ریسک معقول افزایش دهد.

سبدهای سهام یا به عبارتی سبدهای سرمایه‌گذاری می‌توانند شامل تمام انواع دارایی‌ها باشند. متخصصان مالی سهام، اوراق قبضه را جزو اساسی از سبد سرمایه‌گذاری می‌دانند اما مردم به سرمایه‌گذاری در طلا، املاک، ارزهای دیجیتال و دیگر انواع دارایی‌ها نیز تمایل دارند. بعضی از موارد بسیار مهم در این حوزه عبارتند از مدیریت ریسک، تنوع بخشی به سرمایه‌گذاری و همچنین یادگیری ایجاد تعادل در سرمایه‌گذاری می‌دانند.

مدیریت ریسک

مدیریت ریسک به این معنی است که شما چقدر تمایل دارید تا در مقابل امکان به دست آوردن پول بخشی از دارایی‌های خود را از دست بدهید. صحبت کردن پیرامون این مساله تا حد زیادی ساده است اما تا زمانی که پول واقعی را وارد بازار نکنید احتمالا مفهوم دقیق ریسک و مدیریت آن را درک نخواهید کرد.

در بخش مدیریت ریسک باید توجه بسیار ویژه‌ای به بحث مدیریت سرمایه، ایجاد حد ضرر و حد سود و همچنین پارامترهای دیگری که می‌توان بر اساس آن ریسک را تعریف کرد توجه کنید. به نوعی در این زمینه شما نیاز به استراتژی معاملاتی دارید.

روش‌های مختلف تشکیل سبد سهام

سبد سهام هر کسی را می‌توان متناسب با سلیقه و شخصیت خود شخص دانست و کاملا شخصی است. بررسی این سبد در طول زمان نشان دهنده اهداف و برنامه‌ریزی شما نیز می‌تواند باشد. در ادامه به چند نوع از انواع روش‌های تشکیل سبد سهام خواهیم پرداخت.

سبد سهام محافظه کارانه

این نوع سبد را با نام سبد تدافعی یا سبدی برای حفظ سرمایه نیز نامگذاری می‌کنند. این نوع سبد ریسک را پایین نگه می‌دارد که سودهای به دست آورده شما را حفظ کند. معمولا این اتفاق با قراردادن سهام p/e محور و همچنین اوراق قرضه می‌تواند رخ دهد. این سبدها معمولا توسط سهامداران با تجربه به کار گرفته می‌شود که نزدیک به بازنشستگی هستند و یا بازنشته شده‌اند و قصد ندارند که ریسک زیادی را به سبد سهام خود تحمیل کرده و دچار زیان شوند.

سبد سهام تهاجهی (Aggressive Porftolio)

معمولا سبد تهاجمی را با عنوان سبد افزایش دهنده دارایی نیز می‌شنایند. این نوع سبد برای سهامدارانی مناسب است که می‌خواهند دارایی خود را سریع افزایش دهند و از ریسک کردن نمی‌ترسند و تحمل ریسک بالایی دارند. سبد سهام آنها معمولا بسیار شناور است و شامل سهامی است که در حال رشد می‌باشد یا شرکت‌هایی را در بر می‌گیرد که می‌توانند رشد سریعی داشته باشند.

سبد معمولا می‌تواند سبد سهام داخلی و بین المللی را نیز داشته باشد. البته در بازار ایران ما فقط به سهم‌های داخلی دسترسی داریم. همچنین در این نوع سبد می‌توان از رمز ارزها نیز استفاده کرد.

پنج روش تشکیل سبد سهام فردانامه

سبد سهام درآمد محور

همانطور که از اسم این سبد مشخص است معمولا شامل المان‌هایی است که بتوانند به شکل پیوسته درآمد مشخص و قابل اعتمادی را ایجاد کنند. اوراق قرضه و مشارکت و dividend-paying stocks از جمله مهمترین بخش‌هایی هستند که این نوع از سرمایه‌گذاران دوست دارند. در واقع سود سهام و انواع دیگری پرداختی‌های انجام شده به سهامداران از بخش‌های اصلی این نوع سبد سهام به حساب می‌آیند. بازنشستگان از این نوع سبد استفاده می‌کنند که همانند یک چک پرداختی ماهیانه بتوانند روی آن حساب کنند.

البته لازم به ذکر است که امکان تداخل بین این نوع سبدهای سهام نیز وجود دارد برای مثال بعضی از سهام‌های موجود در نوع سبد سهام محافظه کارانه می‌‌تواند در بخش درامد محور نیز طبقه‌بندی شود. این نوع از سبد سهام یک جریان مالی مثبت ایجاد می‌کند. سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات (Real estate Investment) و مشارکت‌های محدود (Master limited partnerships) از این جمله به حساب می‌آیند.

البته در نظر داشته باشید که حتی این نوع از سبد نیز تحت تاثیر شرایط اقتصادی قرار می‌گیرد. برای مثال در شرایطی که اقتصاد شرایط خوبی ندارد و ساخت و ساز وارد رکود می‌شود این نوع از سرمایه‌گذاری‌ها نیز می‌توانند با مشکلاتی مواجه شوند.در این گروه سرمایه‌گذاران به دنبال سهامی هستند که سود تقسیمی بالایی دارد و معمولا سهامی که دارای سرعت رشد بسیار کندی است جایی که است که می‌توانید گزینه‌های مناسبی برای سرمایه‌گذاری در این حوزه پیدا کند.

سبد سهام سوداگرانه

در بین تمام انواع سبدهای سهام این نوع از سبد سهام شباهت بسیار زیادی به قمار بازی دارد و ریسک بسیار بیشتری نسبت به سبدهای دیگر را شامل می‌شود. معمولا در سهام شایعه محور اتفاقات پر ریسکی می‌افتد و افرادی که در این حوزه فعال هستند به شرکت‌های تکنولوژیک و همچنین شرکت‌های سلامت محور که به دنبال رشد هستند می‌گردند تا سوار بر موج شایعات بتوانند سود کسب کنند.

معمولا صاحب نظران اقتصادی توصیه می‌کنندکه بیش از 10% سرمایه یک نفر نباید وارد چنین حوزه‌هایی شود.ETFهای اهرم‌دار از جمله ابزارهایی هستند که امروزه با نگاه سوداگرانه معامله می‌شوند و برای سرمایه‌گذاری بسیار اغواگر می‌باشند.

سبد سهام هیبرید

این نوع از سبد سهام شامل ترکیبی از انواع سبدهای سهام مختلف می‌باشد که شامل اوراق قرضه، کامودیتی‌ها، املاک و مستغلات و حتی هنر نیز می‌باشد. این مساله انعطاف‌پذیری سبد سهام و همچنین ریسک پذیری را نیز به شیوه سرمایه‌گذاری معامله‌گران می‌افزاید.

کلام آخر

پرداختن به روش‌های مختلف تشکیل سهام را می‌توان به دسته‌بندی‌های مختلف و بیشتر دیگری نیز انجام داد. برای مثال عده‌ای این تقسیم بندی را به سهام پر ریسک، سهام کم ریسک و … تقسیم می‌کنند و عده‌ای علاوه بر این 5 مورد موارد دیگری را نیز به این لیست می‌افزایند.

نگاهی به یکی از معمول‌ترین روش‌های تقسیم‌بندی این دارایی‌ها انداختیم و نحوه مدیریت این سبد را به بوته بحث و بررسی گذاشتیم. در نظر داشته باشید بدون وجود استراتژی معاملاتی و سرمایه‌گذاری و عدم استفاده از روش‌های مدیریت ریسک اقدام به سرمایه‌گذاری نکنید زیرا امکان از دست دادن سرمایه برای شما وجود دارد.اگر موردی است که پیرامون روش‌های تشکیل سبد سهام به آن در وب سایت فردانامه پرداخته نشده است آن را با ما در میان بگذارید.

چقدر این پست برایتان مفید بود؟
1
2
3
4
5
4.7 از 5 از 6 رای

نظر خود را با ما در میان بگذارید

لغو پاسخ