صندوق اهرمی چیست ؟

مفاهیم بورس
صندوق-اهرمی-چیست
آزاده حیدری
نویسنده: آزاده حیدری
01 آذر 1400

صندوق اهرمی چیست؟ صندوق اهرمی ابزاری به نسبت جدید در بورس به شمار می رود. می‌دانید که بازار سرمایه بازار پر ریسکی است قطعا  قبل از اینکه وارد بازار شوید  مطالعه داشته اید بعد از مطالعه  و آشنایی نسبی با بازار سرمایه بایستی روحیات خود را بسنجید  شما فرد ریسک پذیری هستید؟ یا ریسک گریز هستید؟ یعنی تحمل این را دارید که مبلغ سرمایه گذاریتان پایین بیاید؟ البته  ممکن هم هست سرمایه تان چند برابر شود ولی در نظر داشته باشید که نباید هیچگاه با پولی که احتیاج دارید ریسک کنید!!

 اما کسانی که ریسک نمی کنند قطعاً نمی‌تواند انتظار این را داشته باشند یک بازده  خارق‌العاده ای کسب کنند اگر شما جزو سرمایه گذاران ریسک پذیر هستید و از طرفی زمان بررسی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه را ندارید یا زمان وقت گذاشتن و آموزش دیدن را ندارید و یا حتی اگر نمی خواهید ریسک زیادی تقبل کنید  می‌خواهیم خبر خوبی به شما بدهیم و آن اینکه ابزار جدید در بازار سرمایه به راه افتاده به نام صندوق اهرمی که در ادامه به توضیح مفصل تر ابزار می‌پردازیم

 صندوق اهرمی چیست ؟!

 صندوق اهرمی ابزار جدیدی در بازار سرمایه است که در واقع نیروی سرمایه‌گذار را بیشتر می‌کند اما چگونه؟ مدیر  صندوق‌های اهرمی می توانند در صورت صلاحدید، اهرم سرمایه گذار را افزایش دهند. مثلاً شما ۱۰۰ میلیون سرمایه گذاری کرده اید و صندوق  ۵۰ درصد اهرم معادل ۵۰ میلیون تومان ( با توجه به سرمایه شما در مبالغ بالاتر میزان اهرم دریافتی هم بالاتر است) اهرم برای شما در نظر میگیرد.

فرض کنید بازدهی ۲۰ درصد کسب کنید اگر فقط پول خودتان را سرمایه گذاری کرده باشید ۲۰ میلیون سود می کنید ولی با اهرمی که صندوق به شما می‌دهد به جای ۲۰ میلیون تومان شما ۳۰ میلیون تومان سود می کنید اما اگر وضعیت بازار رو به رشد  نبود شما ، بالاتر از میزان سرمایه‌گذاری تان ضرر میکنید یعنی اگر اهرم بگیرید اگر قرار بود ۲۰ درصد  ضرر کنید با اهرم ۳۰ درصد از کل پولتان کم می‌شود  در ادامه به ساز و کار این صندوق می‌پردازیم و آن را با صندوق‌های سرمایه‌گذاری دیگر مقایسه می‌کنیم با ما همراه باشید.

صندوق‌های اهرمی چه تفاوتی با دیگر صندوق‌ها دارند ؟

 همان طور که می‌دانید صندوق‌های مختلفی در بورس وجود دارد از جمله صندوق درآمد ثابت, صندوق‌های سهام،صندوق مختلط، و غیره

 این صندوق‌ها با توجه به محل سرمایه‌گذاری و درجه ی ریسک از یکدیگر جدا می‌شوند صندوقهای درآمد ثابت تا ۱۵ درصد می توانند در سهام سرمایه گذاری کنند و بقیه سرمایه شان  معمولاً در اوراق سرمایه گذاری میشود  صندوق های سهامی تا 100 درصد در سهام سرمایه گذاری می کنند و صندوق های مختلط بین ۴۰ تا ۶۰ درصد مجاز هستند که در سهام سرمایه گذاری کنند اما صندوق های اهرمی  هیچ محدودیتی برای خرید سهام ندارند و به محض اینکه تغییرات قیمت سهام ایجاد شود ارزش دارایی ها هم دچار تغییرات می‌شود

در صندوق‌های اهرمی قیمت ها به صورت روزانه  محاسبه و اعمال می گردند.

چه کسانی در صندوق های اهرمی سرمایه گذاری می‌کنند؟!

 افرادی که ریسک پذیری بالایی دارند و افرادی که ریسک پذیر نیستند و می‌خواهند سود ثابت دریافت کنند می‌توانند صندوق‌های اهرمی را برای سرمایه گذاران انتخاب کنند این صندوق ها دو نوع یونیت دارند یونیت ممتاز یا نوع ۱، یونیت عادی یا نوع ۲ ،یونیت ممتاز خود به  دو نوع دیگر تقسیم می‌شود ممتاز خاص ممتاز عام 

 یونیت های ممتاز خاص امکان ابطال ندارند و فقط با رعایت ضوابط و قوانین مرسوم فقط قابلیت انتقال را دارند و مالک آن موسسین صندوق می باشند این یونیت داران حق رای نیز دارد اما  در یونیت های ممتاز عام  مالکان آن می‌توانند در بورس آن را بفروشند و بخرند این یونیت داران حق رای ندارند و تمام افراد ریسک پذیر می توانند یونیتهای این صندوق را تهیه نمایند 

یونیت داران نوع ۲ یا همان عادی افراد ریسک گریزی هستند که تمایل دارند سود ثابت دریافت کنند و یک کف و سقف برای شان مشخص می شود 

( حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد) و بازده ایشان تضمین شده است از کف تعیین‌شده پایین تر نمی آید(در این مثال ۲۰ درصد) حتی اگر بازدهی صندوق اهرمی پایینتر از کف تضمین شده باشد صندوق موظف است که ۲۰ درصد به یونیت داران عادی پرداخت کند.

ساز و کار صندوق های اهرمی

 همانطور که گفتیم دو نوع یونیت وجود دارد عادی و ممتاز و گفتیم که یونیت داران عادی سود تضمین شده حداقلی و حداکثری که بین ۲۰ و ۲۵ درصد است را دارند 

بیایید فرض کنیم بازار نزولی شده و صندوق اهرمی بازده خیلی کم  را کسب کرد مثلاً ۱۵ درصد در این صورت چون صندوق ملزم به پرداخت کف تضمین شده برای یونیت داران عادیست باید  ۲۰ درصد به آنها سود دهد حتی  اگر بازدهی صندوق ۱۵ درصد باشد! در این حالت صندوق از یونیت داران ممتاز  ۵ درصد را می‌گیرد( از کسانی که ریسک پذیری بیشتری دارند و به سود حداقلی راضی نبودند) در واقع یونیت داران ممتاز هستند که بازده یونیت  داران عادی را تضمین می‌کنند

اما اگر برعکس شد چه؟!  یعنی  اگربازار رو به رشد بود چه اتفاقی می‌افتد؟! مثلاً صندوق اهرمی موفق به کسب ۲۰۰ درصد بازدهی شد در این صورت یونیت داران ممتاز علاوه بر ۲۰۰ درصدی که  روی پول خودشان سود می‌کنند  روی یونیت های عادی هم سود می‌کنند به این شکل که بازدهی  صندوق از سقف تعیین شده برای یونیت داران عادی کم شده  و بقیه به سهامداران ممتاز تعلق میگیرد ( اگر کف ۲۰ درصد باشد و سقف ۲۵ درصد تعیین شده باشد  سود محقق شده۲۰۰ درصد از سقف کم شده و مابقی ۱۷۵ درصد به سهامداران ممتاز  تعلق میگیرد)  و در واقع سهامداران ممتاز هم پاداش  ریسکی که کرده اند را اینگونه  می‌گیرند.

نحوه خرید و فروش صندوق های اهرمی به چه شکل است؟!

 صندوق‌های اهرمی اولین نوع صندوق است که به دو روش قابل معامله است: صدور و ابطالی و قابل معامله در بورس 

یونیت داران عادی سهام خود را به صورت صدور و ابطالی خرید  و فروش می‌کنند یعنی یونیت داران  ریسک گریز با صدور واحد؛ یونیت صندوق  را می‌خرند و هر موقع بخواهند می فروشند و  یونیت های خود را ابطال می کنند اما یونیت داران ممتاز عام از طریق صندوق‌های قابل معامله در بورس (ETF) به خرید و فروش یونیت های شان می پردازند.

 در نظر داشته باشید یونیت داران  عادی حتماً باید یک دوره ۳۰ روزه یونیت داشته باشند تا سود به آنها تعلق گیرد و اگر کمتر از آن باشد سودی پرداخت نخواهد شد.

 صندوق اهرمی چیست ؟

صندوق اهرمی چیست ؟ – فردانامه

سناریوهای سوددهی در صندوق های اهرمی به چه شکل است؟!

1) اگر بازده صندوق کمتر از کف باشد : بازده سقف و کف برای یونیت داران عادی تعیین می شود( بین ۲۰ تا ۲۵ درصد) اگر بازده صندوق کمتر از کف مشخص شده باشد مثلاً ده درصد یونیت  داران ممتاز بایستی ما بقیه تضمین را بپردازند.

 ۲) اگر بازده صندوق بیشتر از سقف مشخص شده باشد:  فرضکنید صندوق  موفق می شود بازده 100 درصد کسب کند . این بازدهی از سقف مشخص شده  برای یونیت داران عادی کم میشود ( در اینجا 25 درصد سقف مشخص شده است و اگر 100 کم کنیم 75 درصد می ماند) در این صورت  حاصله به دست آمده به سود یونیت داران ممتاز لحاظ می گردد

3) اگر بازده صندوق بین سقف و کف تعیین شده باشد به عنوان مثال اگر بازده صندوق  ۲۳ درصد باشد چون این عد ببین 20 و 25 است  ,هم یونیت داران عادی و هم  یونیت داران ممتاز به یک میزان بازدهی شان نصیبشان می‌شود.

مزایای صندوق اهرمی

 از مزایای این صندوق می توان به 4  مورد اشاره کرد

 ۱)  تعادل بازار :صندوق های اهرمی باعث می شود که بازار  دچار هیجانات نشده و از تعادل خارج نشود چه این هیجانات مثبت  باشد و چه هیجان منفی.

 ۲) سبک سرمایه گذاری متفاوت : هم سهامداران ریسک‌پذیر و هم سهامداران ریسک گریز می‌توانند سرمایه‌گذاری کند.

 ۳)مدیریت حرفه ای و نقد شوندگی :  این صندوق‌ها  توسط مدیریت حرفه‌ای اداره میشوند و نقدشوندگی بالایی دارند مدیریت این صندوق‌ها به کسانی داده می‌شود که مجوز سبدگردانی داشته باشند.

 ۴) هزینه اعتبار ندارد :صندوق های اهرمی به شما اهرم و نیرو می دهند که در صورت روند رو به رشد بازار بازدهی بیشتری کسب کنید در واقع به شما همان اعتبار  وام کارگزاری را می دهند بدون اینکه هزینه برای اعتبار صرف کنید در واقع سهامداران ممتاز از محل سرمایهد گذاری یونیت داران عادی اعتبار می گیرند.

معایب صندوق های اهرمی 

از معایب صندوق های اهرمی  می توان به عدم وجود بازار گردان اشاره کرد چون بازارگردان موجب تعادل قیمت در صندوقها می شود  و در صورتی که جومنفی در بازار به وجود آمد به یکباره تغییرات قیمتی زیادی به وجود نمی آید هرچند شاید علت این مسئله ریسک پذیری بالای صندوقهای اهرمی باشد .

نتیجه گیری

صندوق اهرمی یکی از ابزارهای جدید بازار سرمایه است و برای افراد ریسک پذیر  مناسب است   البته ریسک گریز ها هم میتوانند در آن سرمایه گزاری کنند ریسک پذیران یونیتهای ممتاز را در بازار خرید و فروش میکنند و یونیت داران عادی یا ریسک گریز ها با صدور و ابطال . 

برای یونیت داران عادی تضمین سود با کف و سقف مشخص می شود و  اگر صندوق موفق به کسب بازدهی حداقل نیز نشود ملزم هست کف تضمین شده را به یونیت داران عادی پرداخت کند و این کسری ازمحل سرمایه گذاری یونیت داران ممتاز خواهد بود. در صورت بازدهی بالاتر از سقف سود سهامداران عادی به سهامداران ممتاز پرداخت می شود .

چقدر این پست برایتان مفید بود؟
1
2
3
4
5
4.8 از 5 از 12 رای

نظر خود را با ما در میان بگذارید

لغو پاسخ