بورس نیویورک

سرمایه‌گذاری
بورس نیویورک
زهرا جباری
نویسنده: زهرا جباری
11 دی 1401

بورس نیویورک

بازار سهام نیویورک بازار سهامی است که در شهر نیویورک واقع شده است و پیشینه ی آن به پیش از سال 1792 برمیگردد و به عنوان بزرگترین بازار سرمایه جهان براساس تعداد سرمایه بازاری اوراق پذیرفته شده محسوب میشود. بازار سهام نیویورک در گذشته به عنوان یک سازمان خصوصی اداره می شد اما از تاریخ 8 مارچ 2006 تبدیل به یک نهاد عمومی شده است. در سال 2007 با ادغام با یورونکست (بزرگترین بازار سهام اروپا) تشکیل بازار بین قاره ای داده است. بسیاری از شرکتهای دولتی قدیمی ایالات متحده در تابلوهای بزرگ بازار سهام نیویورک لیست شده اند.

ساختمان بورس سهام نیویورک در خیابان والستریت و در شهر نیویورک واقع شده و با عنوان تابلوی بزرگ شناخته شده است که یک طبقهی آن جهت انجام معاملات سهام و طبقهی دیگر نیز جهت معاملات اختیار در نظر گرفته شده است. ساختمان اصلی آن در خیابان 18 ام بورد و ساختمان دیگر آن در خیابان والستریت 11 واقع شده است و هردوی آنها به عنوان نشان تاریخی در سال 1978 برگزیده شدند. بورس سهام نیویورک بزرگترین بازار سهام از نظر ارزش بازار، به ارزش 26.64 تریلیون دلار در آگوست 2021 شناخته شده است.

بورس سهام نیویورک به سیستم مزایده ی بازار متکی است. بسیاری از معاملات بورس نیویورک بر سیستم الکترونیکی متکی بر سازنده ی بازار معین (DMM) جهت اداره ی حراج های فیزیکی و خودکار تغییر شکل دادند. پشنهادهای قیمت بازارسازها براساس تساوی و برابری سفارشات معامله گران واقع در ساختمان بورس و سایر شرکت کنندگان بازار است.

تایم بورس نیویورک

در حال حاضر ساختمان بورس نیویورک از روز دوشنبه تا جمعه از ساعت 9:30 تا 4:00 بعدازظهر باز و معاملات انجام میشود. بازار سهام در تعطیلات معین ایالات متحده نیز بسته است. زمانیکه تعطیلی مصادف با روز شنبه باشد بازار سهام نیویورک گاهی اوقات روز قبل از آن یعنی جمعه نیز بسته خواهد شد. همچنین وقتی تعطیلی مصادف با روز یکشنبه باشد بورس نیویورک ممکن است روز بعدی یعنی دوشنبه را تعطیل کند.

زنگ شروع و خاتمه ی بازار سهام همان شروع و پایان روز معاملاتی است. زنگ شروع معاملات از ساعت 9:30 آغاز و در ساعت 4 بعدازظهر خاتمه مییابد. اما در گذشته روزهای معاملاتی همیشه با یک زنگ آغاز و خاتمه نمییافت و علامت اصلی آن یک چکش حراج بود. در سالهای آخر قرن هجدهم بورس سهام نیویورک از چکش به زنگ تغییر کرد و تبدیل به علامت رسمی آغاز و پایان معاملات در سال 1903 ( زمان انتقال بورس به خیابان هجدهم) شد.

بورس نیویورک

تاریخچه ی بازار سهام نیویورک

تاریخ بازار سهام نیویورک به تاریخ 17 می سال 1792 برمیگردد. بیست و چهار معاملهگر سهام از شهر نیویورک قرارداد باتن وود را در خیابان 68 ام والستریت امضا کردند. بازار سهام نیویورک با پنج اوراق بهادار که شامل سه اوراق دولتی مانند اوراق جنگی از جنگ انقلابی و دو سهام بانکی شروع به فعالیت کرد. سهام بانک نیویورک یک اوراق غیردولتی بود که در روزهای آغازین افتتاح بازار معامله شد. بانک شمال آمریکا در کنار اولین بانک ایالات متحده و بانک نیویورک جزء اولین سهام معامله شده در بازار سهام نیویورک بودند.

در سال 1817 معامله گران نیویورک بر طبق قرارداد باتن وود به اصلاح و سازماندهی مجدد پرداختند. پس از فرستادن هیئت نمایندگان به فیلادلفیا جهت بازرسی تشکیلات برد معامله گران، محدودیتهایی روی معاملات دستکاری شده همانند اتخاذ کردند. پس از اصلاح تابلو بازار سهام نیویورک گروه معامله گران یک فضای انحصاری در بیرون از ساختمان برای معاملات اوراق اجاره کردند. چندین تغییر مکان بین سالهای 1817 تا 1865 اتفاق افتاد که در نهایت مکان کنونی انتخاب شد.

کارگزاران سهام تابلو باز در سال 1864 به عنوان رقیب بازار سهام نیویورک با 354 عضو افتتاح شد. به دلیل امتیاز سیستم معاملاتی مدرن و مداوم در تابلو باز از مزیت رقابتی نسبت به بازار سهام نیویورک برخوردار بود.

در سال 1869 کارگزاران تابلو بازار با بازار سهام نیویورک ادغام شدند. به گفته رابرت رایت در بلومبرگ ادغام سبب افزایش اعضای بازار سهام نیویورک و افزایش حجم معاملات آن شد. همچنین چندین بورس منطقه ای در رقابت با بازار سهام نیویورک برای جذب مشتریان، خریداران و فروشندگان که همگی خواهان نقل و انتقالات سریع و ارزان بودند و به دنبال بازارهایی با بیشترین حجم معاملات و بیشترین نقدشوندگی بودند.

معاملات اوراق در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم به سمت ترس و وحشت و سقوط متمایل شد. سرانجام وضع قانون دولتی معاملات اوراق بهادار در سال 1930 پس از رکود بزرگ ناشی از تسریع سقوط بازار سهام ضرورت یافت. بازار سهام نیویورک همچنین قوانین اضافی جهت کنترل حفاظت از سهامداران اعمال کرد.

در 21 آپریل 2005 بازار سهام نیویورک برنامهی خود را مبنی بر ادغام با آرکیپلگو (بازار معاملات سهام و اختیارات) اعلام کرد و تبدیل به یک شرکت دولتی در سال 2005 شد. درسال 2007 گروه بازار بورس نیویورک ادغام خود را با یورونکست تکمیل کرد. یورونکست شرکت خدمات مالی چند ملیتی آمریکا- اروپاست که چندین بازار اوراق بهادار که شامل بازار سهام نیویورک، یورونکست و آرکیپلگو را اداره میکند.

والستریت مرکز پولی ایالت متحده برای فعالیتهای مالی بین المللی و بهترین مکان برای انجام تمامی خدمات مالی محسوب میشود.

بازار سهام نیویورک ابزارهایی را برای خریداران و فروشندگان به منظور معاملات سهام شرکتهای ثبت شده در بورس است. بازار سهام نیویورک از دوشنبه تا جمعه از ساعت 9 و نیم تا 4:00 بعدازظهر به استثنای تعطیلات اعلامی معاملات برقرار است و معاملات به شکل یک حراج مداوم انجام میشود که کارگزاران میتوانند معاملات سهام را از طرف سرمایهگذاران اجرا کنند.

در سال 1995 پروسه ی حراج به سمت سیستم اتوماتیک با استفاده از کامپیوتر های وایرلس پیشروی کرد. این سیستم به معاملهگران توانایی دریافت و اجرای سفارشات الکترونیکی از طریق مخابره وایرلس را می داد.

 

شاخص مرکب بورس سهام نیویورک (NYSE)

این شاخص عملکرد کلیه سهام لیست شده در بازار را اندازهگیری میکند. این سهام شامل گواهیهای سپردهی آمریکایی برای شرکتهای خارجی، صندوق های املاک، سهام، صندوقهای با سرمایه ثابت، ETF ها، سرمایه گذاری مسئولیت محدود و مشتقات میباشد. وزن عناصر تشکیلدهنده شاخص براساس سرمایه بازار سهام شناور آزادشان محاسبه میشود. به طورکلی شاخص براساس بازده قیمت و بازده کل که شامل سود نقدی است برآورد میشود.

فراگیری شاخص مرکب بازار سهام نیویورک سبب نمایش بهتر عملکرد بازار نسبت به شاخصهایی که عناصر بسیار محدودی دارند. در بازار سهام نیویورک بیش از 2400 شرکت لیست شده است که شرکتهای بینالمللی تقریبا یک سوم کل سرمایه بازار را تشکیل میدهند.

بورس نیویورک در سال 1966 به صورت شاخص مرکب آغاز به کار کرده است و در سال 2003 با استفاده از متدلوژی جدید که کاربرد گستردهای بین شاخصها دارد آغاز به کار مجدد کرده است. سرویس داده ICE نقش ضامن و مدیر تصفیه شاخص را اجرا میکند.

بر طبق متدلوژی جاری شاخص مرکب دستههای متنوعی از اوراق را در نظر میگیرد. از جمله این اوراق شامل صندوقهای با سرمایه ثابت، ETFها، سهام ترجیحی، مشتقات، سهام با بهره سودمند، واحدهای اعتباری و شرکا با مسئولیت محدود میباشند.

قیمت معاملاتی اخیر اوراق مذکور در محاسبه شاخص مرکب به کار گرفته میشود. عملکرد قطعی شرکتها مثل تجزیه سهام، سود نقدی سهام ممکن است نیاز به تغییرات ساده در شاخص مرکب به منظور حفظ محاسبات سهام عادی موجود و همچنین قیمت سهام شرکتهای درگیر در پروسه داشته باشد.

تعدیل بخشی شاخص ممکن است به انواع دیگری از فعالیتها نیاز داشته باشد که شامل بیمه سهام است که منجر به تغییرات در سهام شناور آزاد متراکم میشود و در نهایت مبلغ سرمایه شاخص ترکیبی را تعدیل میکند.

بورس نیویورک

شاخص متوسط صنعتی داوجونز (DJIA)

شاخص متوسط صنعتی داوجونز سنجش وزنی قیمت از 30 شرکت برجسته لیست شده در بازار سهام آمریکا است. اگرچه این شاخص یکی از قدیمیترین و رایجترین شاخصها در بین شاخصهای سهامی است اما بسیاری از حرفهای های بازار این شاخص را یک ابزار ناکافی جهت نمایش بازار سهام ایالات متحده در مقایسه با سایر شاخصهای بازار از جمله s&p500 یا شاخص راسل 2000 میدانند.

بنابراین شاخص داوجونز از ابزار حسابی وزنی استفاده نمیکند. ارزش شاخص براساس تقسیم مجموع قیمت سهام شرکتها بر عاملی که در حال حاضر تقریبا 0.152 است برآورد میشود. زمانیکه شرکتهای تشکیلدهنده ی شاخص اقدام به تجزیه سهام کنند این عامل تغییر میکند تا مقدار شاخص ثابت بماند.

DJIA Price = SUM (Component stock prices) / Dow Divisor

متوسط صنعتی داوجونز یک شاخص سهام وسیعی از سهام گران قیمتی است که سابقه سودآوری خوب و با ثباتی دارند. این شاخص دومین شاخص بازار سهام آمریکا محسوب میشود. اولین و قدیمیترین شاخص، شاخص متوسط حمل و نقل داوجونز (DJTA) محسوب میشود. شاخص متوسط صنعتی داوجونز معیاری از سلامت اقتصاد ایالات متحده محسوب میشود. داوجونز شامل طیفی از شرکتهاست که همگی به عنوان شرکتهای گران قیمتی هستند که درآمد و سودآوری با ثباتی دارند.

در سال 1896 همزمان با افتتاح شاخص داوجونز فقط 12 شرکت که در حوزه صنایع راه آهن، پنبه، گاز، شکر، تنباکو و نفت فعالیت میکردند را شامل می شد. در اوایل قرن بیستم عملکرد شرکتهای صنعتی به نرخ رشد کل اقتصاد بستگی داشت. در حال حاضر نیز برای بسیاری از سرمایهگذاران عملکرد قوی داوجونز با اقتصاد قوی برابری میکند همچنین عملکرد ضعیف داوجونز نمایانگر یک اقتصاد کند و رو به نزول است.

سهام با قیمت بالاتر وزن بیشتری در شاخص داوجونز دارند. بنابراین یک درصد تغییر در قیمت سهام گران قیمت تاثیر بیشتری در ارزش نهایی شاخص به جای میگذارد.

در سال 1997 بیشترین تغییرات در شاخص ترکیبی داوجونز اتفاق افتاد. در آن زمان چهار عنصر (شرکت) شاخص جایگزین شدند. گروه مسافربری جایگزین الکتریکی وستینگ هوس شد. جانسون جایگزین فولاد بتلهم شد. شرکت هیولت پاکارد جایگزین تکساکو و وال مارت جایگزین وول ورس شدند.

جدول زیر لیست شرکتهایی است که در محاسبه ی شاخص صنعتی داوجونز در ژانویه 2022 لحاظ شدند:

 

بورس نیویورک

بورس نیویورک

 

منابع : اینوستوپدیا ، ویکی پدیا ، اینوستوپدیا ، اینوستوپدیا

 

 

چقدر این پست برایتان مفید بود؟
1
2
3
4
5
5 از 5 از 4 رای

نظر خود را با ما در میان بگذارید

لغو پاسخ