همانطور که قبلاً گفته شد بازار سرمایه پُر است از اصطلاحات و مفاهیم مختلف و اگر می خواهید در این بازار سرمایه گذاری کنید حتماً باید با مفاهیم اولیه و اصطلاحات آن آشنایی داشته باشیددر این مقاله ریسک سیستماتیک و غیر سیستماتیک را بررسی میکنیم. ریسک یکی از مفاهیمی است که همواره در بازار سرمایه وجود دارد و همه سرمایه گذاران قبل از ورود به بازار تا حدودی از ریسک های موجود در بازار مطلع هستند ریسک در واقع به معنی احتمال عدم موفقیت است ولی جنس ریسک ها متفاوت است در این مقاله قصد داریم به انواع ریسک بپردازیم با ما همراه باشید
ریسک خود به دو نوع سیستماتیک و غیر سیستماتیک تقسیم می شود ابتدا هر کدام را به طور مفصل توضیح می دهیم و سپس به تفاوت این دو میپردازیم.
ریسک سیستماتیک
ریسک سیستماتیک بر اقتصاد کلان اشاره دارد مثل تحریم ،جنگ ،تورم، و … لازم به توضیح است که حتی صحبت های سیاستمداران را هم می توانیم در همین دسته بندی جای دهیم این ریسک غیر قابل حذف هست و برای کل بازار است ریسک سیستماتیک غیر قابل پیش بینی و غیر قابل کنترل است از این ریسک با عنوان ریسک بازار نیز یاد می شود.
چگونه ریسک سیستماتیک را تشخیص دهیم؟
بعد از توضیحات ما در مورد ریسک سیستماتیک شاید برایتان سوال شود که چطور سهمها و ریسک سیستماتیک را بررسی کنیم و اگر ریسک گریز هستیدچگونه سهم هایی با ریسک سیستماتیک کمتر را انتخاب نمایید؟
برای تشخیص ریسک سیستماتیک میتوانید از بتا بهره بگیرید اگر بتای سهم را بررسی کنید وببینید بتای آن شرکت بالاتر از یک است یعنی آن شرکت بیشتر از بازار تحت تاثیر ریسک سیستماتیک قرار می گیرد اگر بتا برابر با یک بود ریسک سیستماتیک آن شرکت دقیقاً به اندازه بازار است و اگر کمتر از یک بود این معنی را میدهد که شرکتها ریسک سیستماتیک کمتری نسبت به کل بازار دارد اگر می خواهید سهامی را انتخاب کنید که ریسک سیستماتیک کمتری داشته باشد می توانید سهم های با بتای کمتر از یک را انتخاب کنید و ریسک سرمایه گذاری تان را کاهش دهید.
ریسک غیر سیستماتیک
ریسک غیر سیستماتیک بر ای کل بازار نیست و ممکن است محدود به یک صنعت یا سهام باشد خود به دو نوع ریسک کسب و کار و ریسک مالی تقسیم میشود به این صورت که در ریسک کسب و کار تغییرات فناوری و افزایش رقابت یا تغییر ذائقه مصرف کنندگان موجب ریسک می شود و ریسک مالی زمانی به وجود می آید که ساختار عوض شود.
شرکت ها می توانند با مشاوره گرفتن از افراد توانا ریسک غیر سیستماتیک خود را کاهش دهند و مدیران شرکت ها باید توجه داشته باشند که در تصمیم گیری های مهم نباید عجله کنند چون یک تصمیم اشتباه می تواند با عث خروج سرمایه و کاهش ارزش شرکت شود .
به ریسک غیرسیستماتیک ریسک مشخص یا ریسک درونی هم میگویند ریسک غیر سیستماتیک از مسائل اقتصاد خرد مثل نرخ خوراک پتروشیمی و سومدیریت تاثیر می پذیرد بر خلاف ریسک سیستماتیک که از اقتصاد کلان تأثیر می پذیرد باید یادآور شویم که ریسک غیر سیستماتیک باتنوع و تشکیل پرتفوی قابل حذف است این ریسک را می توان با تغییرات در راه و روش جبران کرد.
تفاوت ریسک سیستماتیک و غیر سیستماتیک
در درجه اول ریسک سیستماتیک قابل کنترل نیست ولی ریسک غیر سیستماتیک را میتوان با تنوعبخشی کنترل کرد ریسک سیستماتیک مربوط به کل بازار است ولی ریسک غیر سیستماتیک مربوط به صنعت یا سهم خاصی هست ریسک سیستماتیک روی تعدادزیادی از سهم های بازار تاثیر می گذارد ولی در ریسک غیر سیستماتیک تعداد کمی تاثیر می پذیرند ریسک سیستماتیک از اقتصاد کلان تأثیر میپذیرد ولی ریسک غیر سیستماتیک از اقتصاد خرد تاثیر میپذیرد ریسک سیستماتیک غیر قابل حذف ولی ریسک غیر سیستماتیک را می توان با تنوع سازی کاهش داد ریسک سیستماتیک معمولا تاثیر بلندمدتی دارد ولی ریسک غیر سیستماتیک تاثیر کوتاه مدتی دارد .
خاطر نشان میکنیم وقتی ریسک سیستماتیک بازار کاهش میابد به این معنی است که تنش های سیاسی و اقتصادی کمتر است و بازار قدرتمند تر و با ثبات تر است و به طبع آن افراد بیشتری تمایل دارند در آن بازار سرمایه گذاری کنند پس میتوان گفت کشورهایی که ریسک سیستماتیک کمتری دارند مکانی امن برای سرمایه گذاران هستند.
سخن پایانی
در بازار دونوع ریسک و جود دارد ریسک سیستماتیک و غیر سیستماتیک ، ریسک سیستماتیک از اقتصاد کلان تاثیر می پذیرند غیر قابل اجتناب بوده و تاثیر بلند مدتی دارتد ولی ریسک غیر سیستماتیک از اقتصاد خرد تاثیر می پذیرد ، قابل حذف بوده و معمولا تاثیرش بلند مدتی است در این مقاله از بلاگ فردانامه سعی کردیم توضیحات تکمیلی را در مورد این ریسکها بیان کنیم .
منابع: اینوستوپدیا
نظر خود را با ما در میان بگذارید