5 نکته قبل از معاملات
1) قیمت کامودیتی ها در بازارهای جهانی بازهم رشد کرد و این رشد به خصوص در فلزات اساسی مثل مس، روی، آلومینیوم و غیره قابل توجه بود. مس به 8500 دلار تقریبا رسید، روی هم بالای 3000 دلار را دید. منشا رشد آخر هفته، تغییر سیاست دولت چین در محدودیت های کرونایی است. در زنجیره فولاد هم شاهد رشد 5 تا 10 درصدی قیمت مواد اولیه و محصولات فولادی در بازار چین بودیم.
اگر اتفاق غیرمترقبه ای نیافتد، باید گفت قیمت فلزات اساسی و زنجیره فولاد کف محکمی را ساخته اند و می توان انتظار داشت سطوح فعلی حفظ شود یا افزایش پیدا کند. از طرف دیگر چین کمی در اعطای وام به بخش مسکن تسهیل ایجاد کرده، به طوری که برخی سهم های حوزه املاک در بورس شانگهای در یک هفته ی گذشته 25 درصد رشد قیمت تجربه کرده اند. شاید بتوان امیدوار بود از سال میلادی آتی شرایط انقباضی به شرایط تثبیتی تغییر فاز بدهد.
2) در بازار دلار شاهد شوک کاهشی در بخش عرضه نیستیم. معمولا جامپ های دلار زمانی اتفاق می افتد که شوک در سمت عرضه تجربه کنیم. در شرایطی که تقاضا افزایش پیدا کند و عرضه با مشکل جدی روبرو نشود، رشد ملایم دلار اتفاق می افتد. البته این رشد اخیر به دلیل اینکه سقف جدیدی ایجاد کرد، از نظر روانی باعث نگرانی فعالان اقتصادی و مردم عادی شد. در هر حال برای تصمیم گیری براساس این متغیر باید به این نکته توجه کنیم که فعلا شوک عرضه بوجود نیامده است و شتابان عمل نکنیم.
3) رشد شاخص کل و شاخص هم وزن در هفته ی گذشته باعث شد کل افت پاییز پس گرفته شود و کسانی که از انتهای تابستان تا الان به پرتفوی خودشان دست نزده باشند، تقریبا از نظر ارزش پرتفو سر به سر با 31 شهریور شده باشند. اما بورس از اواخر اردیبهشت تا اخر شهریور نیز روند کاهشی را تجربه کرده بود. اما آیا همه ی عوامل موثر بر ریزش آن دوره از بین رفته اند؟!! نرخ بهره نسبت به آن دوره افزایش پیدا کرده و سیاست های مداخله گرایانه دولت نیز تغییر چندانی نکرده است.
لذا بخشی از عوامل که باعث آن افت شده هنوز پابرجاست و در صورتی که این عوامل هم به نفع سرمایه گذاری در کشور چرخش پیدا کند، می توانیم امیدوارم باشیم موج برگشتی فعلی به یک روند صعودی تبدیل شود.
4) بخش نقد واگذاری بلوک پتروشیمی فارس برابر با 30 هزار میلیارد تومن بود. در واقع با واگذاری این بلوک همین امسال 30 هزار میلیارد تومن گیر دولت می آید. در قانون بودجه سال 1401 و در تبصره ی 14 کل فروش گاز داخلی اعم از خوراک، سوخت و غیره به 85 هزار میلیارد تومان نمی رسد. برنامه ریزی اشتباه اقتصادی دقیقا یعنی همین. در حالی که دولت می تواند با ایجاد بستر مناسب سرمایه گذاری، امکان خلق ارزش افزوده بالا ایجاد کند، به قیمت تعطیلی صنایع صرف نقد ناپایدار کوتاه مدت را نگاه می کند.
5) محصولات پایین دستی پتروشیمی و بعضی محصولات پایه مانند متانول هنوز حرکت خاصی از کف قیمت جهانی خود نداشته اند. علت اصلی تاثیر بالای قیمت چین در این محصولات است. در واقع علی رغم اینکه نصف مصرف مس در چین است، اما قیمت مس به روند تولید و مصرف این کالا در کشورهای دیگر نیز وابستگی بالایی دارد. همین موضوع در روی یا آلومینیوم هم قابل ذکر است.
اما مثلا متانول یا زنجیره الفین از نظر قیمت بسیار وابسته به چین است. خصوصا قیمت های در دسترس ایران برای صادرات وابستگی بیشتری نیز دارد. تسهیل سیاست کوید صفر شاید در هفته های پیش رو باعث رشد قیمت این محصولات نیز بشود.