نهاد مالی چیست؟

سرمایه‌گذاری
نهاد مالی چیست؟
پوریا گلمرادی
نویسنده: پوریا گلمرادی
06 اسفند 1401

در این مقاله به بررسی نهادهای مالی می‌پردازیم و توضیح می‌دهیم نهاد مالی چیست؟ نهادهای مالی دارای مجوز سازمان بورس را معرفی می‌کنیم و به توضیح انواع نهادهای مالی می‌پردازیم. با فردانامه همراه باشید.

مقدمه:

با توجه به کاهش ارزش پول ملی و شرایط نامناسب اقتصادی افراد به دنبال گزینه‌هایی هستند تا با سرمایه‌گذاری در آن‌ها در ابتدا از کاهش ارزش دارایی خود جلوگیری کنند و در وهله دوم سودی را از سرمایه‌گذاری خود کسب کنند. اما همه‌ی افراد جامعه دانش، توانایی، و زمان کافی را برای انجام این کار ندارند به همین دلیل سازمان‌ها و نهادهای مالی مختلفی تشکیل شده‌اند که با دانش و علم کافی و بهره‌گیری از متخصصان سعی در برآورده کردن انتظارات متقاضیان خود دارند.

نهاد مالی چیست؟

نهاد مالی‌ها، اشخاص حقوقی هستند که در نقش واسطه‌ی مالی ایفای نقش می‌کنند. این نهادها باعث می‌شوند سرعت سرمایه‌گذاری بیشتر و هزینه آنها کمتر شود و با کاهش هزینه و سرمایه‌گذاری مناسب سود حاصله افزایش یابد. عمده‌ی فعالیت نهادهای مالی، در امور مالی و سرمایه‌گذاری می‌باشد. به همین دلیل این نهادها با گردآوری نیروهای متخصص و فعال سعی در برآورده کردن انتظارات دارند.

نهادهای مالی دارای مجوز سازمان بورس کدامند؟

با مراجعه به سامانه نهادهای مالی دارای مجوز می‌توانید با وارد کردن نام نهاد مالی، جزئیاتی نظیر 1- نوع نهاد مالی 2- شماره ثبت نزد سازمان 3- سرمایه ثبت شده (میلیون ریال) 4- تاریخ ثبت نزد سازمان 5- ایمیل 6- نام مدیر عامل 7- آدرس و تلفن دفتر مرکزی 8- شناسه‌ملی 9- شماره ثبت را مشاهده کنید 10- تاریخ ثبت 11- محل ثبت را مشاهده کنید. همچنین امکان مشاهده‌ی مجوزهای اعطا شده از سمت سازمان بورس و همچنین شعب نهاد مالی مورد نظر وجود دارد.

انواع نهادهای مالی کدامند؟

بانک‌های تجاری
مشاوران سرمایه‌گذاری
شرکت‌های سرمایه‌گذاری
صندوق‌های سرمایه‌گذاری
شرکت‌های کارگزاری
صندوق‌های بازنشستگی
شرکت‌های بیمه
شرکت‌های پردازش اطلاعات مالی
موسسات رتبه‌بندی اعتباری
صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله بورسی
صندوق‌های زمین و ساختمان
صندوق‌های پوششی
شرکت سپرده‌گذاری مرکزی

در ادامه به توضیح هر یک از این شرکت‌ها می‌پردازیم:

1- بانک‌های تجاری:

بانک یکی از مهم‌ترین نهاد‌های مالی در اقتصاد کشور می‌باشد. بانک‌ها وظایف متعددی نظیر: انتشار اسکناس، اهدای تسهیلات، صدور چک و انجام تمامی امور مربوط به آن، افتتاح حساب و …. دارند.

2- مشاوران سرمایه‌گذاری:

افرادی که به‌تازگی اقدام به فعالیت در بازار سرمایه کرده‌اند نیازمند دریافت مشاوره از متخصصان بازار سرمایه می‌باشند. شرکت‌های سرمایه‌گذاری با داشتن مشاوران با دانش و متخصص در زمینه‌های مختلف سرمایه‌گذاری بهترین مشاوره را جهت سرمایه‌گذاری مناسب به متقاضیان خود می‌دهند.

از جمله خدمات این شرکت‌ها عبارت است از:

توصیه به خرید و فروش و یا نگهداری سهم- مشاوره در مورد روند قیمت‌ها، عرضه و تقاضای بازار- مشاوره در زمینه مدیریت ریسک- برگزاری دوره‌های تخصصی مرتبط با بازار سرمایه.

3- شرکت‌های سرمایه‌گذاری:

طبق قانون و پس از اعطای مجوز، این شرکت‌ها مجاز به سرمایه‌گذاری در واحد‌های صندوق، موسسات و … می‌باشند، افراد با خرید سهام این شرکت‌ها در بورس اوراق بهادار به میزان سرمایه خود در سود و زیان این شرکت‌ها سهیم می‌شوند.

4- صندوق‌های سرمایه‌گذاری:

نماد این صندوق‌ها در بازار سرمایه قابل‌معامله می‌باشد، پس از خرید سهام این صندوق‌ها، وجوهی که جمع آوری شده در زمینه‌های مختلف نظیر طلا، پروژه ساختمانی، سهام و …. سرمایه‌گذاری می‌شود و سرمایه‌گذاران به میزان سرمایه‌ی خود در سود و زیان این صندوق‌ها شریک هستند.

نهاد مالی چیست؟

5- شرکت‌های کارگزاری:

اصلی‌ترین وظیفه این شرکت‌ها خرید و فروش سهام برای مشتریان خود می‌باشد. مشتریان با وارد شدن به صفحه اختصاصی کارگزاری خود سفارش خرید و یا فروش مورد نظر خود را ثبت می‌کنند.

کارگزار مبلغی به عنوان (کارمزد خرید و فروش) از سهامدارانی که خرید و فروش انجام می‌دهند دریافت می‌کند، میزان کارمزد خرید و فروش توسط سازمان بورس تعیین شده و برای تمامی کارگزارها یکسان می‌باشد.

از دیگر وظایف کارگزارها می‌توان به سبدگردانی اختصاصی، مشاوره جهت سرمایه‌گذاری مناسب، تشکیل کلاس‌های مرتبط با بورس جهت ارتقا دانش سرمایه‌گذاران، آشنا کردن سرمایه‌گذاران و فعالان بازار سرمایه با قوانین حاکم بر بازار اشاره کرد. لازم به ذکر است تمام فعالیت‌های دیگری که برای کارگزاری‌ها اشاره کردیم نیاز به دریافت مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار دارد. (جهت ثبت‌نام بر روی لینک کلیک کنید.)

6- صندوق‌های بازنشستگی:

مبالغی که ماهانه از حقوق افراد تحت عنوان بیمه تامین اجتماعی کسر می‌شود در صندوقی به نام صندوق بازنشستگی جمع‌آوری می‌شود. حقوق بازنشستگان پرداخت می‌شود به همین جهت برای افزایش سرمایه این صندوق‌ها، مبالغ موجود در آن در سرمایه‌گذاری‌های مختلفی از جمله بورس استفاده می‌شود.

7- شرکت‌های بیمه:

یکی از ارکان مهم سرمایه‌گذاری شرکت‌های بیمه می‌باشند، این شرکت‌ها با ارائه بیمه‌های مختلفی به متقاضیان خود مبالغی را به عنوان (حق بیمه) دریافت می‌کنند. بخشی از این مبالغ به جبران خسارات بیمه‌شدگان اختصاص می‌یابد، اما بخش عمده‌ی آن را به سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه تخصیص می‌دهند.

8-شرکت‌های پردازش اطلاعات:

فعالیت در بازار سرمایه نیازمند اطلاعات صحیح، به‌روز و جامع می‌باشد. از همین رو شرکت‌های پردازش اطلاعات، با کسب مجوزهای قانونی از سازمان بورس و اوراق بهادار وظیفه تهیه، جمع‌آوری، طبقه‌بندی و ارائه اطلاعات به سرمایه‌گذاران را دارند.

9- موسسات رتبه‌بندی اعتباری:

این موسسات بر اساس موجودیت شرکت، سطح ریسک و میزان احتمال این که شرکت‌ها نتوانند به تعهدات خود عمل کنند را مشخص می‌کند. به‌طور مثال، رتبه‌بندی سطح سرمایه‌گذاری شرکت‌ها به‌ترتیب از حرف (AAA) به عنوان بالاترین میزان کیفیت، (AA) کیفیت اعتباری بالا، تا (D) به عنوان پایین‌ترین سطح سرمایه‌گذاری (بنجل) مشخص می‌شود.
ترتیب رتبه‌بندی به‌ترتیب از بالاترین میزان کیفیت : (AAA) – (AA) – (A) (BBB) – (BB) – (B) (CCC) – (CC) – (C) – (D)

10- صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله در بورس:

این صندوق‌ها که به صندوق‌های ETF معروف هستند ترکیبی از ویژگی‌های صندوق‌های با درآمد ثابت و صندوق‌های در سهام هستند، این صندوق‌ها مانند سهام‌های بازار هر روزه معامله می‌شوند و در تابلو بازار قابل مشاهده می‌باشند.

11- صندوق‌های زمین و ساختمان:

این صندوق‌ها توسط افراد خبره در بازار زمین و ساختمان اداره می‌شوند، سهام این صندوق‌ها در بازار قابل‌معامله می‌باشد و سرمایه‌گذاران به میزان سرمایه‌ی خود در سود و یا زیان صندوق‌ها شریک هستند.

12- صندوق پوشش ریسک ( hedge fund):

این صندوق‌ها که به صندوق پوششی معروف هستند به علت ریسک بالا توسط افراد حرفه‌ای اداره می‌شوند. سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها نیازمند سرمایه‌ی زیاد می‌باشند، به‌همین‌دلیل عموم سرمایه‌گذاران نمی‌توانند در این نوع صندوق‌ها سرمایه‌گذاری کنند. عملکرد آنها به‌این‌صورت است که اگر فرصت سرمایه‌گذاری در هر زمینه‌ای حتی با ریسک بالا هم وجود داشته باشد این صندوق‌ها ورود می‌کنند.

13- شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و تسویه وجوه:

شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) یکی از نهادهای اصلی بازار سرمایه می‌باشد و زیر نظر سازمان بورس فعالیت می‌کند. تمامی امورِ پس از معاملات بازارهای بورس و خارج از بورس نظیر ثبت اوراق بهادار به نام سرمایه‌گذاران، پایاپای و … بر عهده‌ی این شرکت می‌باشد.
همچنین امور ثبت سهام‌های جایزه و سودهای تقسیمی در مجامع شرکت‌ها و … نیز بر عهده‌ی این شرکت می‌باشد.

وظایف نهادهای مالی :

شناسایی و ایجاد پل ارتباطی میان افرادی که مازاد منابع دارند و افرادی که کمبود منابع دارند
نظارت و بررسی نهادهای مالی سبب کاهش ریسک معاملات می‌شود
دریافت و بررسی تقاضای، متقاضیان نهاد مالی
بررسی صلاحیت متقاضیان نهاد مالی
ایجاد ارتباط با نهادهای مالی دیگر و تشکیل جلسه در صورت نیاز
برقراری ارتباط با نهادهای مالی مرتبط و انجام مکاتبات با آن‌ها
ارتباط و هماهنگی با نهادهای برون‌سازمانی در مورد نهادهای مالی

جمع بندی:

افراد همواره به دنبال بهترین گزینه جهت سرمایه‌گذاری هستند، نهاد مالی، موسسات حقوقی هستند که متشکل از افراد خبره و متخصص در زمینه‌های مختلف سرمایه‌گذاری و مدیریت دارایی می‌باشند، به‌طورکلی می‌توان گفت نهاد مالی، در نقش واسطه‌گر مالی وظیفه‌ی افزایش سرعت گردش سرمایه و کاهش هزینه را بر عهده دارند.

از انواع نهادهای مالی می‌توان به بانک‌های تجاری، مشاوران سرمایه‌گذاری، شرکت‌های سرمایه‌گذاری، شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، صندوق‌های ساختمانی، صندوق‌های (ETF) و ….. اشاره کرد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

چقدر این پست برایتان مفید بود؟
1
2
3
4
5
5 از 5 از 1 رای

نظر خود را با ما در میان بگذارید

لغو پاسخ