افراد بسیاری هستند که از زیان سنگین بورس آسیب دیدهاند و نتوانستهاند فعالیتی موفقیتآمیز در بازار سرمایه داشته باشند. در کنار عوامل روانی مانند روحیه معاملهگری، هر معاملهگر باید ابزارهایی داشته باشد تا بتواند در مواقع خطر از بازار دور شود و در مواقعی که بازار جذاب است، به موقع شروع به خرید سهام کند. این ابزار استراتژی معاملاتی نام دارد.
در استراتژی معاملاتی شما تمامی قدمهای خودتان در بازار را پیشبینی میکنید. وقتی یک استراتژی منظم داشته باشید، خواهید دانست که در هر شرایطی از بازار، واکنش شما چه خواهد بود. اگر میخواهید به معاملهگری در بازار سهام بپردازید، باید سعی کنید که قدم به قدم استراتژی معاملاتیتان را تدوین و تکمیل کنید. در این مطلب با اهمیت و ضرورت استراتژی معاملاتی آشنا میشوید و اجزای آن را میشناسید. با ما در فردانامه همراه باشید.
استراتژی معاملاتی در بورس ایران
خرید و فروش سهام در بورس ایران باید قاعدهمند باشد. یعنی شما باید بر اساس تحلیل درست تصمیم بگیرید که در چه قیمتی وارد شوید، تحت چه شرایطی با ضرر دست به فروش بزنید و در چه میزان سود، سهم را بفروشید و سودتان را شناسایی کنید. درصورتیکه قواعد مشخصی برای خرید و فروش نداشته باشید، احتمال ضرر کردن شما بیشتر از کسب سود است.
اگر میخواهید با استراتژی معاملاتی در بازار سرمایه آشنایی پیدا کنید و بدانید چه اجزایی دارد، ادامه مطلب برای شماست.
آموزش ساخت استراتژی معاملاتی
اول از همه توجه کنید که استراتژی معاملاتی وحی منزل نیست و چیزی هم نیست که یک شبه پدیدار شود. در نتیجه استراتژی معاملاتی همواره میتواند تحت شرایطی بهروزرسانی شود و مخصوصاً در ابتدای مسیر طراحی آن، میتوانید آن را گام به گام آن را کامل کنید.
جدای از این، توجه داشته باشید که استراتژی معاملاتی یک ابزار شخصیساز است. یعنی خرید استراتژی معاملاتی با وین ریت بالا یا استفاده از استراتژی معاملاتی خریداری یا پیشنهاد شده از آقای ایکس لزوماً نمیتواند باعث شود تا شما کسب سود کنید. اگر میخواهید از یک استراتژی معاملاتی آماده استفاده کنید، باید علت تک به تک حرکتها و تصمیمهای آن را بدانید. بهترین راه برای داشتن استراتژی معاملاتی، آشنایی با اصول و اجزای آن و سپس طراحی آن از صفر و مطابق با سبک معاملاتی خودتان است.
آشنایی با انواع استراتژی معاملاتی
برای نوشتن یک استراتژی درست در ابتدا باید سبک معاملاتی خودتان را انتخاب کنید. معامله در بازارهای سرمایه میتواند در قالبهای مختلفی انجام شود:
- معامله روزانه: به معاملاتی که در یک روز باز میشوند و در همان روز هم بسته میشوند، معامله روزانه گفته میشود. بورس ایران چهارونیم ساعت فعال است و با توجه به محدودیت دامنه نوسان و نبود اهرم معاملاتی، استفاده از این سبک معاملاتی ریسک بالایی دارد.
- معامله موقعیتمحور: در این سبک، زمانی که بر اساس استراتژی معاملاتی یک موقعیت مشاهده شود، معامله انجام میشود. در این حالت معامله میتواند بر اساس استراتژی، یک روز، یک هفته یا حتی ماهها برای رسیدن به هدف قیمتی مدنظر باز بماند.
- معامله اسکلپ: به معاملاتی که در روندهای کوچکتر در میانه روندهای بزرگ یا اصلی گرفته میشوند، معاملات اسکلپ میگویند. دوباره به واسطه محدودیت دامنه نوسان، کم بودن حجم معاملات و نبود اهرم معاملاتی، استفاده از این سبک در بورس ایران رایج نیست.
- معامله نوسانگیری یا سویینگ: به معاملاتی که به جهت گرفتن یک نوسان کوتاهمدت انجام میشوند، معاملات سویینگ یا نوسانگیری گفته میشود. این معامله میتواند یک تا چند روز زمان ببرد و در بورس ایران هم رواج دارد.
زمانی که سبک معاملاتی خودتان را انتخاب کردید، میتوانید به فکر نوشتن استراتژی معاملاتی متناسب با سبک خود باشید. پیشنهاد ما انتخاب سبک معاملاتی بر اساس موقعیت است. در این سبک میتواند از روشهای تحلیلی مختلف مثل پرایس اکشن، الیوت، ایچیموکو و تحلیل بنیادی کمک بگیرید و با ترکیب چند روش از اینها، بهترین گزینهها را برای میانمدت انتخاب کنید.
ایجاد آمادگی ذهنی و آشنایی با ریسک
یکی از مهمترین بخشهای نوشتن استراتژی معاملاتی، آشنایی با مفهوم ریسک است. آشنایی درست با این مفهوم میتواند ذهن شما را آرام کرده و نحوه استفاده از استراتژی معاملاتی را به شما بیاموزد. حتماً شنیدهاید که در بازار سرمایه باید درست مانند یک ربات به استراتژی خود پایبند باشید و به احساسات خود در زمان بازار اجازه بروز ندهید. این موضوع به همین قسمت برمیگردد: پیش از نوشتن استراتژی، مفهوم واقعی ریسک را درک کنید و آن را بپذیرید.
انتخاب ابزارهای مناسب
برای داشتن بهترین استراتژی معاملاتی در بورس ایران باید بتوانید ابزارهای مناسب با روحیه خودتان را انتخاب کنید. آموزش دیدن روشهای تحلیلی میتواند به شما در انتخاب بهترین گزینه کمک کنید. توجه داشته باشید که تمام ابزارها و روشهای تحلیلی میتواند کاربردی باشد؛ شما باید گزینه یا گزینههایی را انتخاب کنید که با روحیهتان سازگار است و راحتتر با آن ابزار ارتباط برقرار میکنید.
همچنین برخی ابزارها قابلیت ترکیب شدن با یکدیگر را دارند. برای مثال اگر با سیستم معاملاتی ایچیموکو و پرایس اکشن ارتباط میگیرید، میتوانید در پیدا کردن نقاط ورود و خروج از هر دو ابزار استفاده کنید. بااینحال، سعی نکنید که تمامی ابزارها را در تحلیل خود وارد کنید. ابزارهای محدودی در حد دو تا سه مورد را انتخاب کنید که تا جای ممکن امکان ترکیب با یکدیگر و دادن سیگنالهای مشابه را داشته باشند. در واقع، استراتژی خودتان را تا جای ممکن ساده نگه دارید و اصلاً پیچیدهاش نکنید.
تعیین درصد ریسک مجاز
یکی دیگر از مهمترین قسمتهای استراتژی معاملاتی داشتن برنامه برای ریسک است. شما باید درصد ریسک مجاز هر معامله را تعیین کنید و در طول زمان بازار به آن پایبند باشید. تعیین حد ضرر باید بر اساس برنامه ریسکی باشد که در استراتژی معاملاتی خود مکتوب کردهاید. سعی کنید در هر معامله بیشتر از دو تا سه درصد از کل سرمایه پرتفوی خود ریسک نکنید.
با استفاده از برنامه ریسک میتوانید تعیین حد سود و حد ضرر را برای خودتان ساده کنید. در این شرایط زمانی که ریسک شما محدود باشد، تنها زمانی میتوانید به یک معامله وارد شوید یا یک سهم را بخرید که امکان تعیین حد ضرری کمتر از ریسک مجاز شما را داشته باشد. به عبارتی با داشتن برنامه ریسک منسجم، همواره باید در نقطه ورود مناسب دست به خرید بزنید.
گواههای معاملاتی
پیدا کردن نقطه ورود مناسب مهمترین کاری است که برای رسیدن به سود مستمر باید یادش بگیرید. پیدا کردن نقطه ورود مناسب مستلزم این است که گواههای معاملاتی درستوحسابی داشته باشید و آنها در استراتژی معاملاتی خودتان بیاورید. برای مثال، شکستن خط روند نزولی و همزمان، مشاهده الگوهای کندلی برگشتی میتواند یک گواه معاملاتی مناسب برای خرید کردن باشد. بر اساس سبک و روش تحلیلی خودتان گواههای مختلف را تست کنید و در نهایت سعی کنید همیشه دو تا سه گواه معاملاتی برای وارد شدن به یک معامله داشته باشید.
دستکاری نکردن استراتژی معاملاتی
درست است که بالاتر گفتیم شما میتوانید به مرور زمان استراتژی خودتان را تکمیل یا بهروزرسانی کنید؛ اما این مسئله به این معنا نیست که شما میتوانید هر زمان که اراده کردید و بدون دلیل موجه، استراتژی خودتان را تغییر دهید. پایبندی به یک استراتژی اصولی ضروری است و دستکاری مرتب آن شما را به دام زیانهای متوالی خواهد انداخت.
استراتژی معاملاتی طلا با بورس فرق دارد؟
وقتی بازار را تغییر میدهید، خیلی چیزها هم تغییر میکند. برای مثال وقتی از روی سهام به طلا کوچ میکنید، به عبارتی دارایی مورد معامله را تغییر میدهید، استراتژی معاملاتی شما هم میتواند تغییراتی داشته باشد.
بازار سهام نوسانهای بسیاری دارد که عوامل مختلفی در آنها مؤثر هستند. در مقابل طلا به قیمت دلار و انس جهانی وابسته است. در نتیجه خرید طلا میتواند به عنوان یک دارایی پشتیبان یا امن تلقی شود. در چنین شرایطی تعیین میزان ریسک، نقطه ورود و نحوه خروج با شرایط سهام متفاوت است و روش تحلیلی دیگری میطلبد.
استراتژی معاملاتی در ارز دیجیتال
معامله ارزهای دیجیتال، از بیتکوین و اتریوم تا ترون و کاردانو جذابیت بسیاری دارد؛ این جذابیت به واسطه نبود محدودیتهایی مثل دامنه نوسان و امکان انتخاب سبکهای معاملاتی مختلف ایجاد شده است. استراتژی معاملاتی در ارز دیجیتال باید متناسب با سبک معاملاتی انتخابی شما باشد. برای همین اگر یک استراتژی معاملاتی برای بازار بورس ایران دارید، نمیتوانید دقیقاً همان را برای معاملات اسکلپ روی ارزهای دیجیتال هم استفاده کنید.
جمعبندی
یکی از مهمترین ابزارهای شما در بازار سرمایه استراتژی معاملاتی است تا در قدم اول از بزرگ شدن زیان جلوگیری کنید و در قدم دوم سودهایتان را به موقع شناسایی نمایید. برای استفاده از استراتژی معاملاتی بازار سرمایه باید با روشهای تحلیلی آشنا باشید و روشی را که با آن راحت هستید را انتخاب کرده و بر اساس آن یک استراتژی با جزئیاتی که در این مطلب توضیح دادیم بنویسید. استراتژی شما باید با روحیهتان سازگار بوده و متناسب با بازار انتخابشده و سبک معاملاتی شما باشد.
شما میتوانید برای درک بهتر این مقاله، در کلاس تحلیل تکنیکال مقدماتی شرکت کنید.