پذیره نویسی چیست؟

دانش معامله گریمعامله گری
پذیره نویسی چیست؟
پوریا گلمرادی
نویسنده: پوریا گلمرادی
16 فروردین 1402

پذیره نویسی چیست؟

پذیره نویسی از آن اصطلاحاتی است که به گوش اکثر فعالان بازار سرمایه خورده است و ممکن است حتی تصمیم گرفته باشند که در فرآیند پذیره نویسی شرکت کنند. در طی دوره‌های معاملاتی مختلف گاها فرصت‌های برای انجام پذیره نویسی و مشارکت در این امر ایجاد می‌شود که معامله‌گران باید تصمیماتی بگیرند. غالبا پذیره نویسی برای افرادی که دید معاملاتی کوتاه مدت دارند مناسب نیست و در بازه‌های زمانی 6 ماه تا 2 سال باید مورد توجه و ارزیابی قرار گیرد.

در این مقاله از فردانامه به دنبال آن هستیم تا ابعاد مختلف این اصطلاح جذاب بازار سرمایه را برای شما بازگو کنیم. امید است مورد توجه شما قرار گیرد.

تعریف پذیره نویسی

اگر به لغت نامه دهخدا مراجعه کنید پذیره نویسی به این شکل معنی شده است: نوشتن و امضاء کردن نوشته‌ای برای تعهد انجام کار. همچنین در ادامه توضیح چنین آماده است: “هنگام تشکیل شرکت‌ها از کسانی که می‌خواهند شریک شوند دعوت می‌شود و هر کدام از آنها به واسطه فرآیند پذیره نویسی بخشی از سهام شرکت را تقبل می‌کنند.”

این تمام آنچیزی که می‌خواهیم بسط و گسترش دهیم. در این دو جمله به طور کامل مفهوم پذیره نویسی شرح داده شده است. در بخش اول پذیرفتن تعهد برای انجام کاری بیان می‌شود و در جملات بعدی صحبت از تاسیس شرکت به میان می‌آید. بنابراین در این روش آنچه که مشهود است به این ترتیب است که فرآیندی بدوی در تاسیس شرکت و سهولت در انجام واگذاری شرکت می‌باشد. هم ناشر تامین مالی می‌شود و هم سرمایه گذار می‌تواند در بازه میان مدت به یک سود قابل توجهی برسد.

روش‌های انجام پذیره نویسی

حال که با مفهوم پذیره نویسی آشنا شدیم باید با روش‌های پذیره نویسی نیز آشنا شویم. دو روش عمده برای انجام پذیره نویسی وجود دارد.

روش اول: تعهد پذیره نویسی است و روش دوم نیز بهترین کوشش نام دارد.

در روش تعهد پذیره نویسی همانطور که می‌دانیم شخص سومی که معمولا بانک یا کارگزار است متعهد می‌شود که در صورتی که در موعد مقرر تمام سهام عرضه شده به فروش نرسد و خریدار به اندازه کافی وجود نداشته باشد آن نهاد حال بانک باشد یا کارگزار باید نسبت به تامین مالی و خرید باقیمانده بخش عرضه اقدام کند.

در واقع این شخص سوم متعهد به خرید است و از این رو اسم این روش را تعهد پذیره نویسی می‌گویند.

در این روش در صورت تصویب به خرید متعهد پذیره نویسی کارشناس رسمی اقدام به قیمت گذاری می‌کند و معادل قیمت گذاری انجام شده انتقال سهام انجام می‌گیرد. حال اینجا متوجه می‌شوید که جلوی سفته بازی و افزایش کاذب قیمت گرفته می‌شود زیرا قیمت گذاری به شکل رسمی و توسط کارشناسان انجام می‌گیرد. تنها موضوعی که باقی می‌ماند این است که متعهد پذیره نویسی باید وثیقه و مدارک کافی برای نشان دادن توانایی خرید سهام را به سازمان متولی ارائه دهد.

در روش دوم تفاوت اینجاست که متعهدی وجود ندارد. کارگزار یا بانک تمام تلاش خود را می‌کند که کل سهام یا اوراق مشخص شده به فروش برسد. حال ممکن است این تلاش منجر به فروش تمام این اوراق نشود و بخشی از آن باقی بماند. در این حالت کارگزار هیچ تعهد خاصی ارائه نمی‌دهد.

پذیره نویسی چیست؟

مهلت پذیره نویسی

برای پی بردن به قانون مرتبط با مهلت پذیره نویسی باید به تبصره یک ماده 23 قانون بازار اوراق بهادار اشاره کرد. سازمان بورس به عنوان مقام قانون گذار بر این مساله نظارت دارد. مدت زمان فعلی تعیین شده از جانب سازمان 30 روز است که امکان انجام تمدید به مدت 30 روز دیگر نیز وجود دارد.

در این قانون و در تبصره‌های دیگر به موارد مهمی انجام شده است. تبصره 2 و 3 به منظور تامین حقوق سهامداران و سرمایه گذاران و ایجاد شفاف سازی هر چه بیشتر در زمینه مبالغ واریز شده و همچنین مشخص کردن وضعیت آن به این منظور که پول سرمایه گذار بی‌دلیل در بانک نماند می‌شود.

اما در تبصره 4 به این مساله اشاره شده است که مهلت زمان بازگشت پول سهامداران در شرایطی که فروش و پذیره نویسی به حداکثر مقدار خود نرسد، 15 روز تعیین شده است.

آیا پذیره نویسی همان عرضه اولیه است؟

هرچند شاید هر دو فرآیند به اصطلاح ورود شرکت‌های جدید به سیستم معاملاتی و سهامداری باشند تفاوت‌های آشکاری در بین آنها وجود دارد که در این بخش می‌خواهیم به آنها اشاره کنیم.

بلافاصله بعد از عرضه اولیه نماد در بازار قابل معامله است در حالی که بعد از پذیره نویسی نماد شرکت بسته است و شرکت به منظور اقدام به ثبت و راه اندازی تامین مالی شده است.

عرضه اولیه به منظور ورود شرکت‌های فعال به بازار است در حالی که در پذیره نویسی تامین مالی برای شرکت‌های جدید انجام می‌گیرد و فعال شدن آن می‌تواند 6 ماه تا 2 سال به طول انجامد.

عرضه اولیه در زمان کوتاهی ثبت سفارش و انجام می‌شود در حالی که پذیره نویسی می‌تواند تا 30 روز به طول انجامد و حتی امکان تمدید مهلت نیز در این فرآیند وجود دارد.

عرضه اولیه دارای نوسان قیمتی است و بر پایه حراج است در حالی که پذیره نویسی با قیمت اسمی 100 تومان انجام می‌گیرد.

اینها بخشی از تفاوت‌های بین عرضه اولیه و پذیره نویسی بودند که اشاره شد.

در مقاله ی تفاوت عرضه اولیه و پذیره نویسی  به تفصیل در مورد تفاوت های این دو را به تفصیل توضیح دادیم.

پذیره نویسی ۵۰ درصد تادیه

در هنگام پذیره نویسی همانطور که گفته شد مبلغ 100 تومان اسمی سهام مورد مطالبه قرار می‌گیرد. در این فرآیند ممکن است کل مبلغ 100 تومان در شروع پذیره نویسی طلب نشود.

در یکی از آخرین پذیره نویسی‌های انجام شده به عنوان اتکاسا (بیمه اتکایی سامان) 50 تومان به ازاء هر سهم دریافت شده و در واقع این پذیره نویسی با 50 درصد تادیه صورت گرفته است. شرایط و قوانین مشخصی برای نحوه مطالبه 50% دیگر وجود دارد که در بخشی دیگر به آن خواهیم پرداخت.

نحوه ثبت نام در پذیره نویسی صندوق‌ها

با توجه به اینکه صندوق‌ها انواع مختلفی دارند می‌توان نحوه ثبت نام در آنها نیز متفاوت است. اگر صندوق ارائه شده برای پذیره نویسی به شکل آنلاین قابل معامله نباشد اصطلاحات به آن پذیره نویسی مبتنی بر صدور و باطل گفته می‌شود. در این حالت به منظور انجام پذیره نویسی باید به شعب صندوق با بانک‌های معرفی شده مراجعه کنید.

فرآیند ساده است مراجعه حضوری داشته باشید، مدارک مورد نیاز برای احراز هویت خود را ارائه کنید و سپس بعد از انجام واریز وجه گواهی مربوطه را دریافت خواهید کرد.

این فرایند تا حدودی بسیار زیادی برای صندوق‌های قابل معامله در بورس راحت‌تر است. کافی است کد معاملاتی داشته باشید و به شکل آنلاین به خرید آن بپردازید برای گرفتن کد آنلاین میتوانید اینجا کلیک کنید.

کلام آخر

پذیره نویسی همانطور که اشاره شد خود یک روش تامین مالی است که سعی می‌کند با جذاب کردن فرآیند بیشتر برای افرادی که نگاه بلند مدتی دارند و به دنبال سرمایه گذاری حداقل میان مدت هستند جذب سرمایه کنند. به مفاهیم مختلف پیرامون پذیره نویسی اشاره کردیم، به تفاوت‌های آن با عرضه اولیه اشاره کردیم و انواع روش‌های پذیره نویسی را نیز مطرح کردیم.

لطفا نظرات و پیشنهادات خود را با ما در فردانامه در میان بگذارید.

 

 

چقدر این پست برایتان مفید بود؟
1
2
3
4
5
5 از 5 از 2 رای

نظر خود را با ما در میان بگذارید

لغو پاسخ