تحلیل بازار امروز 5 فروردین 1402
روز نخست
1) اولین روز سال 1402 با فشار فروش در نمادهای پرتراکنش شروع شد، در ادامه با محوریت خودرویی ها بازار مثبت شد. اما تا آخر بازار عرضه ها باعث شد تقریبا بازار در یک شرایط متعادلی بسته شود. به نظر می رسد دلیل فشار عرضه ی اول وقت تنش های نظامی شب گذشته در سوریه بود که فعلا بازار از آن عبور کرد.
در ادامه با افزایش تقاضا خصوصا در گروه خودرو با محوریت #خساپا و همچنین باز شدن معاملات دلار آزاد در حدود 51500 تومان که گپ مثبت بالایی نسبت به آخرین نرخ 1401 داشت، هیجان مثبت وارد بازار شد. اما باید این نکته را در نظر داشت بازار فعلا آن فاز هیجانی را ندارد و خریدار در اکثر مواقع با احتیاط رفتار می کند. به نظر می رسد کماکان کسانی که این روزها در بورس ترید می کنند، از سطح بالایی از حرفه ای گری برخوردار هستند و به این راحتی حاضر نمی شوند ریسک مضاعف را بردارند. ارزش معاملات خرد در یک روز بین تعطیلی به بیش از 9100 میلیارد تومان رسید که عدد خوبی است.
اقبال به پرتراکنش ها
2) معمولا نمادهای پرتراکنش برای معاملات سریع و سرمایه گذاری سریع گزینه های قابل اعتمادتری هستند. اصلی ترین ویژگی آنها یعنی نقدشوندگی بالا باعث می شود حتی اگر در خرید اشتباه کرده باشیم، جبران این اشتباه هزینه ی بالایی نداشته باشد و با حداقل زیان از نماد مفروض خارج شویم.
به همین دلیل این روزها نمادهای پرتراکنش بیشتر از سایر نمادها مورد توجه هستند. حالا معاملات و تراکنش بالا می تواند ناشی از چشم انداز تحول بنیادی باشد یا ناشی از پروژه شدن سهم. به نظر می رسد با عبور شاخص کل از سقف تاریخی 2100 و همچنین انتشار گزارش های عملکرد ماهانه و سالانه توجه به سهم های کم تراکنش اما دارای پتانسیل رشد افزایش پیدا خواهد کرد.
فولاد و فملی برنده
3) #فولاد و #فملی دو نماد بزرگ گروه فلزات هستند که معمولا ارزش معاملات بالایی هم دارند و همواره جزو سهم های پرتراکنش و بزرگ به حساب می آیند. یکی از ویژگی های دیگر این دو نماد پی به ای پایین آنها و سخت پیش می آید این دو نماد حباب مثبت بگیرند. فولاد و فملی در یکسال گذشته تقریبا 83 درصد بازده داده و از کف آبان به ترتیب 130 و 160 درصد رشد کرده و هر دو نماد بالاتر از سقف تاریخی سال 99 قرار دارند.
به نظر می رسد این دو نماد چشم انداز آتی بازار در ارزش دادن به سهم های مختلف را نشان می دهد و می توان ادعا کرد نسبت قیمت به سود و بازده نقدی این دو نماد زمانی که رشد می کند، نوید رشد این نسبت ها در دیگر سهم های بنیادی را می دهد. به همین دلیل می توان انتظار داشت در نیمه اول امسال سهم های بنیادی دیگر با توجه به شرایط جدید این دو نماد، خودشان را تعدیل کنند.
تعدیل نرخ ها
4) نرخ تبدیل برق توسط نیروگاه ها از 80 تومن به 100 تومن برای هر کیلووات ساعت افزایش پیدا کرد. نرخ پایه فرآورده ای نفتی که در بازار داخل فروش می روند نیز تعدیل شد و با دلار 35 هزار تومان محاسبه شده است. به مرور شاهد این تعدیل نرخ ها در محصولات و کالاهای مختلف خواهیم بود.
برخی از کالاها احتمالا بعد از ماه رمضان مشمول افزایش نرخ شوند مانند شکر، شیرخام و محصولات لبنی، برخی کالاهای دیگر نیز به مرور با شرایط جدید تعدیل نرخ خواهند گرفت. مسابقه تورم تولید کننده و تورم مصرف کننده و دلار کماکان در جریان است.