5 نکته قبل از معاملات
توافق با همسایه
1) عربستان و چین به دنبال کاهش تنش هستند تا بتوانند برنامه های اقتصادی مشترک خودشان را پیاده کنند. عربستان اول از طریق برجام دنبال کاهش تنش بود که هم برجام هوا شد هم اصلا مساله عربستان و ایران داخل آن نبود، بعد از هوا شدن برجام عربستان و ایران سراغ مذاکرات مستقیم رفتند که در نهایت بعد از دو سال با میانجیگری های مختلف به نتیجه نرسید.
در آن سرمایه گذاری مشترک عظیم چین و عربستان باعث شد چین به سبک خودش بین ایران و عربستان میانجی گری کند و عادی سازی روابط شروع شود. حداقل نتیجه این عادی سازی روابط، کاهش تنش منطقه و عدم رشد دلار در کوتاه مدت است.
1402 سال بورس
2) بعد از رشد دلار یکی از نگرانی هایی که باعث می شد خیلی ها سهم نخرند ریسک درگیری نظامی و تصورات اینچنین بود. همین باعث شده بود خیلی ها سهم نخرند. ریسک دیگر نیز مداخله های دولت در سود و درامد شرکت ها بود.
چرخش در روابط از افزایش تنش به کاهش تنش می تواند برای مدتی ریسک اول را مدیریت کند. در مورد ریسک دوم نیز آن نگاه یک طرف به بورس و تیغ زدن جیب شرکت ها توسط برخی ارکان دولت و بی تفاوتی بقیه مشاهده نمی شود. در کل فارغ از نوسان های کوتاه مدت در بازار، 1402 سال بورس خواهد بود. ادامه رویه فعلی این جذابیت را تشدید نیز می کند.
جنگ در خودرو
3) وزارت صمت به هر ضرب و زوری شده نمی خواهد مکانیسم فروش خودرو از دستش خارج شود و دوست دارد تا ابد هر مدل و نرخی که دلش می خواهد خودرو فروخته شود. حالا شاهد تقابل وزارت اقتصاد در بالاترین سطح با این زیاده خواهی هستیم. آخر این دعوا مشخص نیست به چه وضعی منجر می شود ولی قطعا فروش خودرو با نرخ های پایه قدیمی امکان پذیر نیست.
حالا یا بورس کالا در کار باشد و نسبت به نرخ پایه رقابتی شکل بگیرد یا قیمت کارخانه رشد پیدا کند اما در هر صورت فروش با نرخ های پایه ی قدیمی را باید فراموش کرد. واگذاری ها زیرمجموعه ها و تودلی ها فعلا خبری نیست بجز خپارس که شایعاتی در مورد فروش بلوک آن به گوش می رسد. البته این واگذاری ها در گروه خودرو اینقدر گفته شده و انجام نشده که وزن دادن به آن شاید درست نباشد
بانک های ارزان
4) گروه بانکی از چند جهت می تواند مورد توجه بازار باشد. اول رشد ارزش دارایی های آنها خصوصا دارایی های ارزی که می تواند زمینه شناسایی سود تسعیر را ایجاد کند، خصوصا در بانک هایی که به تراز ارزی مثبتی دارند. علاوه بر دارایی های ارزی، سایر دارایی های این بانک ها نیز نسبت به سال 97 و 98 که تجدید ارزیابی انجام داده اند رشد قابل توجهی کرده است.
از نظر عملیاتی اگر به بانک ها نگاه کنیم سیاست بانک مرکزی به شکلی بوده که بانک های بدون مشکل و به اصطلاح تراز، دچار مشکل نمی شوند و عمدتا با حاشیه خوبی می توانند به فعالیت اصلی خودشان بپردازند. بررسی تراز عملیاتی بانک های بدون مشکل در چند فصل گذشته نشان می دهد از این تداوم بهبود دارد. مشکل اصلی بانک ها عدم تقسیم سود است که باعث شده خیلی ها در بازار به این صنعت علاقه نداشته باشند. اگر مشکل کفایت سرمایه بانک ها حل شود و سود شناسایی شده از دید بازار با کیفیت تلقی شود، این صنعت می تواند رشد خوبی داشته باشد
هفته ی آخر فروش
5) این هفته، آخرین هفته ای است که امکان فروش سهم و دریافت پول آن قبل پایان سال وجود دارد. اگر حقوقی به دنبال تامین مالی است یا شخص حقیقی به دنبال کاهش اعتبار یا دریافت وجه نقد است بایستی این هفته اقدام به فروش کند. لذا این هفته حجم عرضه ها بالا خواهد بود و شخص حقوقی یا حقیقی نیازمند به پول، خیلی به قیمت و شرایط دقت نخواهد کرد. کسانی که به دنبال تشکیل یک پرتفو خوب برای ابتدای سال جدید هستند این هفته اگر تشکیل سبد دهند بسیار جلو خواهند افتاد تا اینکه منتظر شروع سال باشند و در داغی اول سال سهم بخرند.