5 نکته قبل از معاملات

5 نکته قبل از معاملات

طبق روال هر هفته 5 نکته قبل از معاملات این هفته ، که باید مدنظر داشته باشیم و به نظرم مهم هستن و اینجا به صورت خلاصه بهش اشاره کردم .

1) آخر هفته ای بد برای صنعت خودرو رقم خورد. مافیای دلالان که فاصله قیمت کارخانه و قیمت بازار را محلی برای کسب منفعت خود تعریف کرده اند، با مشاهده ی اینکه نرخ خودروهای عرضه شده در بورس کالا در بازار آزاد روند کاهشی به خود گرفته وارد عمل شدند و با هر فشاری بود جلوی عرضه ی خودروهای پرتیراژی مثل دنا را گرفتند.

در ظاهرا تعدادی از خودروها به مصرف کننده واقعی از طریق قرعه کشی یا روش های دیگری فروخته می شود اما واقعیت این است به اسامی و سهمیه های مختلف عده ای رانت خوار می توانند به همانند قیمت کارخانه این خودروهای پرتیراژ را دریافت کنند و با سود بدون دردسر در بازار آزاد به فروش برساند.

حالا مافیای دلالان موفق شدند که پذیرش خودروهای جدید در بورس کالا را بگیرند. اما بازی به اینجا ختم نخواهد شد. دعوا ادامه دارد و هفته ی بعد و روزهای بعد جلساتی در شورای رقابت و سایر ارکان اقتصادی مرتبط برگزاری خواهد شد و من فکر می کنم بالاخره مافیا کم خواهد آورد. اما برای هفته ی پیش رو با توجه به ریسکی که به صنعت وارد شد، گروه خودرو به احتمال فراوان معاملات نوسانی منفی داشته باشد. اما ادامه عرضه خودروهای قبلی و احتمالا دست یافتن به یک راه حل میانه می تواند پس از مدتی نوسان و احتمالا اصلاح گروه را به تعادل برساند.

2) در بودجه ی پیشنهادی نرخ گاز خوراک پتروشیمی ها 2000 تومان به ازای هر مترمکعب معادل 40 درصد گران شده و نرخ سوخت صنایع مختلف نیز بین 900 تومن تا 1500 تومان به ازای هر مترمکعب گرانتر پیشنهاد شده است. نرخ خوراک 7000 تومانی که با نرخ ارز 28500 نیما تقریبا 24.5 سنت به ازای هر مترمعکب می شود گرانتر از همه ی کشورهای تولیدکننده ی گاز در دنیاست. این نرخ بیش از دوبرار نرخ گاز در آمریکا و کانادا و بیش از 3.5 برابر نرخ گاز در کشورهای منطقه است.

سازمان برنامه و بودجه، برنامه نابودی صنایع کشور را دارد اما خوب وقتی به این شکل هزینه های تولید در کشور افزایش پیدا کند، طبیعی است که سال بعد صادرات تضعیف شود. رشد قیمت دلار، تورم بیشتر و همه ی آن دورهای باطل نتیجه این بودجه ای است که سازمان برنامه و بودجه زحمت آن را کشیده است. خلاصه در کوتاه مدت ممکن است چند روز یا یکی دو هفته نمادهای تحت تاثیر منفی یا نوسانی باشند. چندماه بعد رشد نرخ دلار همه ی این بودجه را با خودش می شورد.

3) نرخ کامودیتی در بازارهای جهانی تحت تاثیر افزایش خوش بینی در سطح جهانی هفته ای مثبتی را پشت سر گذاشت. هم تورم آمریکا در حد 6.5 درصد امیدواری ایجاد کرده است و هم بازگشایی های چین. در کنار بازار کامودیتی ها، وضعیت بازارهای مالی و رمزارزها هم در این دو هفته ی ابتدایی سال جدید میلادی خوب بوده است.

سیاست انبساطی دولت جدید در بخش مسکن از طریق تقویت ترازنامه سازندگان مسکن معروف در این کشور نیز یکی از سیاست هایی است که نشان می دهد در چین از فاز قرنطینه به فاز رشد اقتصادی تغییر فاز داده اند. بعد از سال نوی چینی و همچنین ادامه ی سیاست های فدرال رزرو می توان قضاوتی در مورد ادامه وضعیت اقتصاد جهانی داشت، اما چیزی که الان از بازارهای جهانی می توان استنباط کرد کاهش بدبینی نسبت به وقوع یک بحران شدید و افزایش خوشبینی به رونق بازارهای جهانی در سال 2023 است.

4) این هفته گزارش های 9 ماهه شرکت های بورسی منتشر خواهد شد. در صنایع دارویی، غذایی، کانی های غیرفلزی، لبنیات، زراعت، کاشی و سرامیک، سیمان، حمل و نقل، تجهیزات و کالاهای برقی، برخی بانکی ها و شرکت های خدمات مالی و بسیاری از گروه های مشابه گزارش های خوبی پیش رو است.

گزارش های صنایع فلزی نباید بدتر از تابستان باشد و در برخی نمادهای وضعیت حتی می تواند بهتر باشد. کانی های فلزی احتمالا کمی بهتر از تابستان یا در همان حد. برخی پتروشیمی ها بهتر از تابستان (خصوصا در پلیمر و الفین) و برخی پتروشیمی ها بدتر از تابستان گزارش خواهند داد. نسبت به پالایشگاه ها هم نگرانی است اما کاهش حاشیه سود نسبت به اعداد رویایی بهار و تابستان دور از انتظار نیست. خلاصه اینکه اگر سهمی را به هوای عملکرد خوب 9 ماهه خریده اید الکی در جوهای منفی بازار حراجش نکنید.

5) بانک مرکزی این هفته هم سیاست تزریق پول در بازار باز را ادامه داد و تقریبا 5200 میلیارد تومان پول به سیستم بانکی تزریق کرد. به این ترتیب از اول دی ماه جمع تزریق بانک مرکزی به سیستم بانکی با نرخ 21 درصد (توجه داشته باشید که این نرخ از نرخ سپرده 3 تا 5 درصد و از نرخ جریمه بانک مرکزی 13 درصد پایین تر است و کمک زیادی به سیستم بانکی کند) به بیش از 8800 میلیارد تومان رسید.

هرچند عدد تزریق پول آذرماه بسیار سنگین بیش از 30 هزار میلیارد تومان بود اما همین 8800 میلیارد تومان عدد قابل توجهی است. همین تزریق باعث شده که کسری قانونی بانک ها در بازار باز از 10600 میلیارد تومان به 7260 میلیارد تومان کاهش پیدا کند که نشان از گشایش در سیستم بانکی و رفع شدن بحران نقدینگی است. کسری قانونی بانک ها در انتهای آبان ماه به عدد وحشتناک 20 هزار میلیارد تومان رسیده بود که با سیاست درست تزریق قاعده مند پول به سیستم بانکی این مشکل تا حدود خوبی رفع شده است.

سال گذشته نرخ بهره در انتهای آذر سقف خود را تجربه کرد و بعد تداوم سیاست تزریق پول توسط بانکی مرکزی نرخ بهره روند کاهشی به خودش دید. حالا نرخ بهره در بازار بدهی نیز با تداوم تزریق های بانک مرکزی حالت سقف به خود گرفته است و اگر دی ماه به همین شکل با تزریق قابل توجه به پایان برسد و در بهمن نیز سیاست تزریق پول ادامه داشته باشد می توان انتظار داشت روند کاهش نرخ بهره ادامه داشته باشد

امتیاز شما به این مطلب
میانگین امتیاز ها از 6 نفر 2.3/5
آخرین مقالات
نظر خود را با ما در میان بگزارید

ثبت نام/ورود به پنل کاربری

دسترسی به تمام امکانات وبسایت خبرنامه و اطلاعات و فعالیت های کاربری.

ارسال کد