با پیشرفت علم و تکنولوژی به مرور استارتاپ هایی که با ایده خلاقانه به بهبود زندگی مردم کمک می کنند افزایش یافت. این استارتاپ ها که توسط کارآفرینان تاسیس می شود، از آنجایی که نوپا هستندو اعتبار مالی لازم را ندارند، توانایی تامین مالی و گرفتن وام از بانک ها و نهاد های مالی را ندارند.
از اینرو صندوق جسورانه با هدف تامین مالی و سرمایه گذاری روی طرح های خلاقانه و مفید به وجود آمده اند. در ادامه به توضیح این صندوق ها، ترکیب صندوق های جسورانه و تفاوت آن ها با صندوق سرمایه گذاری دیگر می پردازیم با ما همراه باشید.
صندوق جسورانه چیست؟
صندوق هایی هستند که با هدف کسب بازدهی بالا ، توسعه فناوری و اشتغال زایی و کارآفرینی به وجود آمده اند. صندوق جسورانه یا (venture capital fund) نوعی صندوق سرمایه گذاری است که در آن شرکت های حقوقی، سرمایهگذاران حقیقی و دیگر صندوق ها با هدف کمک به ایده های نوآورانه و پر پتانسیل سرمایه گذاری انجام می دهند و سرمایه ی جمع شده با نظر مدیران صندوق جسورانه در شرکت های نوپا که آینده روشنی دارند سرمایه گذاری میشود.
مطابق اساسنامه صندوق های جسورانه، آنها از اولین روز تاسیس حداکثر هفت سال می توانند به کار خود ادامه دهند و اقدام به سرمایه گذاری در استارتاپ ها کنند و بعد از هفت سال این صندوقها به فعالیت خودشان خاتمه می دهند و از استارتاپ های موفق یا شکست خورده خارج می شوند و فرایند تصفیه طی می شود.
ترکیب دارایی صندوق جسورانه
در صندوق جسورانه حداکثر 90 درصد داراییهای صندوق می تواند به ایده های نوپا اختصاص یابد و برای کاهش ریسک بالای این صندوقها بمنابع باقی مانده در اوراق با درآمد ثابت و سپردههای بانکی سرمایه گذاری میشود. فرایند تزریق سرمایه گذاری به استارتاپ ها نیز به تدریج و در چند مرحله انجام می گیرد.
از آنجایی که احتمال شکست پروژه ها هم وجود دارد، محدودیت هایی هم برای پروژه سرمایه گذاری لحاظ شده و صندوقهای جسورانه حداکثر می توانند ۲۰ درصد از منابع صندوق را در یک شرکت سرمایه گذاری کنند و تنها یک شرکت می تواند از بین شرکت هایی که صندوق جسورانه در آن سرمایهگذاری کرده است بیش از این حد نصاب را باشد و ۳۰ درصد منابع صندوق را به خود اختصاص دهد.
صندوق جسورانه چقدر سود می دهد؟
بد نیست بدانیم که شرکت های بزرگ و موفق دنیا مثل آمازون و گوگل و اپل و …. توسط سرمایه گذاران ریسک پذیر تامین مالی شده اند ولی این حقیقت را فراموش نکنیم که همیشه به این شکل نیست و ممکن است پروژه های نوپا و پر پتانسیل که صندوق جسورانه را برای سرمایهگذاری انتخاب میکنند شکست خوردند و به نتیجه نرسند.
در شرکت هایی که در سالهای اولیه تاسیس خود ریسک بالاتری نسبت به شرکت های قدیمی دارند به همان نسبت که کسب بازدهی و سود بالا امکان پذیر است، ریسک(risk) سرمایهگذاری نیز بالاست. در مقابل پاداش یا REWARD بسیار بالا نسبت به سایر انواقع سرمایه گذاری، ریسک نیز بسیار بالاست.
مزایا و معایب صندوق های سرمایه گذاری جسورانه:
همانند تمام ابزارهای مالی ، صندوقهای جسورانه هم دارای نکات مثبت و منفی هستند که در ادامه به مزایا و معایب این صندوق ها می پردازیم تا شما با بررسی آن ها بتوانید تصمیم بگیرید که آیا این صندوق ها برای سرمایه گذاری شما مناسب است یا خیر؟
مزایای صندوق های جسورانه:
از آنجایی که صندوقهای جسورانه معمولاً در شرکتهای حوزه فناوری سرمایهگذاری میکنند و شرکت های حوزه فناوری اطلاعات امروزه به سرعت رشد می کنند و ظرفیت بالایی برای پیشرفت دارند و از آنجایی که رشد در این شرکت ها خیلی سریع اتفاق می افتد در مدت کوتاهی می توانند به سود آوری بالا برسند.
کمک به اشتغال زایی و کارافرینی:صندوقهای جسورانه با سرمایهگذاری بر روی شرکت های پر پتانسیل ، بیزینس های نوپا را شناسایی میکنند و منجر به اشتغال و کارآفرینی جوانان می شوند.
معایب صندوقهای جسورانه:
ریسک غیر قابل سنجش: از آنجایی که آینده ی پروژه ها معلوم نیست و نمی دانیم آیا پروژه هایی که صندوق در آنها سرمایهگذاری میکنند به نتیجه مطلوب خواهد رسید یا نه؟به عبارت دیگر می توان گفت نمی توان برآوردی از میزان ریسک این صندوق را داشت.
عدم بازده در کوتاه مدت:اساس این صندوق ها بر مبنای آینده نگری طراحی شده و سرمایهگذاران نباید انتظار بازدهی کوتاه مدت داشته باشند.
امکان عدم برگشت سرمایه: همانطور که گفتیم ریسک این صندوق غیرقابل سنجش است و علاوه بر این امکان بازدهی در کوتاه مدت وجود ندارد و ممکن است سرمایه اولیه شما هم باز نگردد.
نقدشوندگی پایین:با توجه به افق بلندمدت سرمایهگذاری در صندوقهای جسورانه معاملات روزانه و جابجایی واحد ها در این صندوقها خیلی کم است میتوان گفت نقدشوندگی در این صندوقها بسیار پایین است.
چگونه در صندوقهای جسورانه سرمایه گذاری کنیم؟
صندوق های جسورانه بعد از کسب مجوز از سازمان بورس اقدام به پذیره نویسی می نمایند بدین صورت که در تاریخ مشخصی و با محدودیت هایی که معمولاً درآگهی پذیره نویسی به آنها اشاره می گردد. معمولا برای خرید صندوق های جسورانه به دلیل ریسک بالایی که دارند، سرمایه گذاران بایستی بیانیه ریسک تهیه شده مشاهده کرده و با قبول شرایط آن اقدام به سرمایه گذاری کنند.
شما می توانید با داشتن کد بورسی ثبت سفارش کنید .صندوقهای جسورانه به صورت صندوقهای قابل معامله یا (ETF) در بازار بورس فعالیت می کنند یعنی شما می توانید در صورت وجود فروشنده اقدام به خرید نمایید اگر کد بورسی ندارید برای گرفتن کد بورسی می توانید روی این لینک کلیک کنید.
حوزههای سرمایهگذاری صندوق جسورانه
صندوقهای جسورانه در حوزه های مختلف که مستعد رشد و پیشرفت هستند سرمایهگذاری میکنند از جمله سلامت، فناوری، انرژی های نو، گردشگری، تکنولوژی، خدمات و…
شما میتوانید با مراجعه به سایت فرابورس به فهرست این صندوق ها، حوزه ی فعالیت، مدیر صندوق و مدیران سرمایه گذاری را مشاهده کنید. در این فهرست شما به نام و نماد صندوقهای جسورانه دسترسی خواهید داشت.
تفاوت صندوق جسورانه با سایر صندوق ها در چیست؟
ریسک: صندوق های مختلفی برای سرمایهگذاری تاسیس شدهاند و در بین آنها میتوان به صندوق های درآمد ثابت ،صندوق اهرمی، صندوق سهام و … اشاره نمود، صندوق های درآمد ثابت سود ثابتی میدهند و صندوق های سهام در سهام سرمایه گذاری می کنند با توجه به افت و خیز بازار بازدهی متفاوتی خواهند داشت اما ریسک صندوقهای جسورانه قابل سنجش نیست.
ترکیب دارایی ها: سایر صندوق ها عمدتا در انواع اوراق بهادار پذیرفته شده در بورس سرمایه گذاری می کنند اما صندوق های جسورانه در شرکت های نوپا که تازه شکل گرفته اند.
به عنوان مثال بخش عمده سرمایه گذاری صندوق های درآمد ثابت در اوراق درآمد ثابت یا سپرده های بانکی، بخش عمده ی سرمایه گذاری صندوق سهامی در سهام قابل معامله در بورس و فرابورس است اما سرمایه گذاری صندوق های جسورانه در شرکت های نوپا و به شکل سهامی خاص است.
سطح نقدشوندگی: سطح نقدشوندگی در صندوق های سهام و صندوق های درآمد ثابت بسیار بالاست ولی صندوقهای جسورانه نقدشوندگی خیلی کمی دارد.
سرمایه گذاری در صندوق جسورانه برای چه کسانی مناسب است؟
همانطور که از نامگذاری این صندوقها پیدا است صندوقهای جسورانه برای افرادی مناسب است که ریسک پذیری بالایی دارند، جسور و خطرپذیر هستند.
از آنجایی که سرمایهگذاران خرد نمی توانند ریسک زیادی را انجام دهند معمولاً خریداران یونیت های صندوق جسورانه نهادهای مالی، صندوق های سرمایه گذاری بازنشستگی و افراد ثروتمند هستند که در کوتاه مدت به پولی که در صندوق سرمایهگذاری کردهاند ، نیاز ندارند.
نتیجه گیری:
صندوق های جسورانه با هدف کمک به کسب وکارهای با پتانسیل رشد بالا و آینده دار به وجود آمدهاند. از آنجایی که اینگونه سرمایه گذاری ها بسیار پرریسک است، سرمایهگذاری در این صندوقها به افرادی توصیه میشود که نیازی به پول خود ندارند و تحمل ریسک آنها بالاست.
ریسک این صندوق ها بسیار بالاست و امکان سنجش نیز ندارد. در صندوقهای جسورانه حداکثر تا 90 درصد سرمایه ی صندوق می تواند به فعالیت اصلی صندوق اختصاص یابد، و هر سرمایه گذار با داشتن کد بورسی و ثبت نام در کارگزاری میتواند یونیت های صندوقهای جسورانه را خریداری نماید.
نظر خود را با ما در میان بگذارید