ابرچرخه یا سوپرسایکل در بازار کالا

سرمایه‌گذاری
ابرچرخه یا سوپرسایکل در بازار کالا
مهگل بهبودی
نویسنده: مهگل بهبودی
05 بهمن 1401

ابرچرخه یا سوپرسایکل در بازار کالا چیست؟عبارتی که این روزها زیاد شنیده می شود؛ ابرچرخه کالا یا کامادیتی سوپرسایکل است. در این مقاله از سری مقاله های سایت فردانامه به این مفهوم می پردازیم و آن را توضیح می دهیم.

آشنایی با مفهوم ابرچرخه کالا یا کامادیتی سوپرسایکل

قیمت کالاها می تواند نوسان داشته باشد. اما وقتی تحلیلگران در مورد ابر چرخه کالا صحبت می کنند، منظورشان چیست و چگونه می توانیم یک ابر چرخه را از نوسانات قیمتی تشخیص دهیم؟
ابر چرخه کالا به معنای دوره طولانی رونق و رکود در بازارهای کالا است که قیمت ها به طور قابل توجهی بالاتر یا پایین تر از روند بلندمدت خود حرکت می نمایند. این تحرکات حتی ممکن است بیشتر از چرخه تجاری باقی بماند و معمولاً برای بیش از یک دهه ادامه داشته باشد. از آنجایی که هر چرخه معمولاً بین 15 تا 20 سال طول می کشد، ما آنها را “ابر چرخه” می نامیم.

تحقیقات بانک مرکزی کانادا از دهه 1900 تاکنون چهار ابر چرخه گاوی در بازارهای کالایی را شناسایی کرده است که در هر کدام از آنها شاخص قیمت کالا حداقل 10 درصد از روند بلندمدت خود منحرف شده است. نگاهی به گذشته می‌تواند به روشن کردن آنچه باعث ابرچرخه‌های کالا می‌شود کمک کند. این تحقیقات نشان داد که اگرچه هر ابر چرخه توسط ترکیبی منحصر به فرد از عوامل ایجاد می شود، اما محرک مشترک آنها ، شوک های تقاضای بزرگ و غیرمنتظره در مقابل پاسخ های عرضه آهسته است.

در واقع بسیاری از اقتصاددانان بر این باورند که فاز صعودی در ابرچرخه ها ناشی از تاخیر بین روندهای غیرمنتظره، پایدار و مثبت برای حمایت از تقاضای کالا با عرضه آهسته است، مانند ساخت یک معدن جدید یا کاشت محصول جدید. در نهایت، با فراهم شدن عرضه کافی و کاهش رشد تقاضا، این چرخه وارد فاز نزولی می شود.

تاریخچه ابرچرخه های کالا :

تاریخچه ی ابرچرخه های کالایی یا سوپرسایکل کامودیتی به شرح زیر است.

1899 تا 1932: اولین چرخه مصادف با صنعتی شدن ایالات متحده در اواخر قرن نوزدهم است.

1933 تا 1961: دومین آن با آمادگی تسلیحاتی قبل از جنگ جهانی دوم رخ داد.

1962 تا 1995: سومین چرخه با صنعتی شدن مجدد اروپا و ژاپن در اواخر دهه 1950 و اوایل دهه 1960 آغاز شد.

1996 تا ……….: آخرین ابرچرخه قیمت کالا نیز در اواسط تا اواخر دهه 1990 با ایجاد یک سری اصلاحات مهم که باعث افزایش رشد اقتصادی چین شد (از جمله الحاق به سازمان تجارت جهانی (WTO) در سال 2001)، همراه بود.

آیا ما در یک ابرچرخه کالا هستیم؟ چه عواملی باعث پیشروی آن می شوند و چقدر با اوج آن فاصله داریم؟

صنعتی شدن و رشد سریع یک ملت یا منطقه، محرک های اصلی ابر چرخه های کالا هستند. بسیاری از تحلیل‌گران استدلال می‌کنند که ما در آغاز یک ابر چرخه کالایی جدید هستیم. به گفته آنها به نظر می‌رسد دو عامل کلیدی چرخه فعلی را هدایت می‌کنند: بهبود جهانی از همه‌گیری کووید-19 و مدرن‌سازی زیرساخت‌ها. رشد مجدد اقتصادی نیز با سرمایه گذاری هنگفت دولت ها در زیرساخت های انرژی سبز ترکیب می شود که تأثیر مستقیمی بر قیمت کالاها دارد.

ساخت زیرساخت‌های جدید کم کربن از جمله پانل‌های خورشیدی، توربین‌های بادی و همچنین خودروهای الکتریکی و باتری‌ها، به طور خاص تقاضا برای فلزاتی مانند مس ،آلومینیوم، لیتیوم، کبالت و نیکل را افزایش می‌دهد. از آنجایی که ابر چرخه‌ها معمولاً بین 15 تا 20 سال دوام می‌آورند، در ابتدا تشخیص بین شروع یک ابر چرخه قیمت کالای جدید و نوسانات قیمت کوتاه‌مدت معمولی‌ می‌تواند دشوار باشد. باید دید که آیا قیمت کالاها به طور مداوم بالاتر از میانگین بلندمدت باقی خواهد ماند یا خیر.

کدام کالاها می توانند در موقعیت مناسبی برای بهره مندی از ابرچرخه بعدی قرار گیرند؟

شواهد نشان می دهد که قیمت کالاها با هم حرکت می کنند. به گفته یک تحلیلگر: «ابرچرخه ها مانند سیاهچاله ها هستند. فرار از گرانش یک ابر چرخه برای هر کالایی دشوار است. اما با توجه به افزایش تقاضا برای زیرساخت های انرژی سبز، انتظار می رود که تقاضا برای برخی «فلزات سبز» مانند مس، نیکل، آلومینیوم و پلاتین افزایش یابد. .

همچنین سال‌ها سرمایه‌گذاری کم در این حوزه ها به این معنی است که عرضه برخی فلزات برای پاسخگویی به تقاضا بسیار کم است و فشار افزایشی بیشتری بر قیمت‌ها وارد می‌کند.از بیش از 200 ذخایر بزرگ مس کشف شده در سه دهه گذشته، تنها تعداد انگشت شماری در 10 سال گذشته وجود داشته است. توسعه یک معدن مس سال ها طول می کشد.

سرمایه گذاران چگونه می توانند از ابر چرخه کالا سود ببرند؟

اگر پیش‌بینی‌های تحلیلگران در مورد یک ابر چرخه محقق شود، ممکن است به سمت یک دوره طولانی افزایش قیمت کالاها پیش برویم. ساده‌ترین و ارزان‌ترین راه برای سرمایه‌گذاری از طریق صندوق قابل معامله در بورس کالا (ETF) است که افراد را در معرض بازه گسترده‌ای از فلزات و انرژی قرار می‌دهد. سرمایه گذاران همچنین می توانند سهام خاص مرتبط با کالا را بخرند، به عنوان مثال در شرکت های معدنی و نفت سرمایه گذاری نمایند.

چقدر این پست برایتان مفید بود؟
1
2
3
4
5
3.9 از 5 از 22 رای

نظر خود را با ما در میان بگذارید

لغو پاسخ