5 نکته قبل از معاملات
1) آخر هفته دلار برگشت همان سقفی که بود. در واقع مداخله ی یک هفته بعد از کاهش نرخ این ارز از حدود 45 به 43 هزار تومان، مجددا بی اثر شد. به دلایل مختلف تب خرید دلار فروکش نمی کند. انتظارات تورمی، خروج سرمایه و اختلاف وحشتناک دلار در بازار آزاد و سامانه نیما باعث شده است که این تب نه تنها فروکش نکند، بلکه رفته رفته داغ تر شود. سیاست های پولی انقباضی که منجر به افزایش نرخ بهره شد نیز بی اثر شده است. علت این بی اثری هم تداوم چاپ پول سنگین علی رغم نرخ بهره ی بالاست. فعلا دست پر بانک مرکزی توانایی کنترل التهاب ها را دارد.
به هر حال امسال بالاترین درآمد ارزی کشور از اوایل دهه 90 به بعد بوده است. حالا باید منتظر ماند تا ببینیم کی بانک مرکزی از حاتم بخشی در سامانه ی نیما دست خواهد کشید. این یک هفته ی اخیر سعی شد با عرضه سکه، ربع سکه و ارز اسکناس التهاب فروکش کند که نتیجه را دیدیم. طبق وعده ای که داده شده بود، البته اگر واقعا آن وعده در شرایط نرمال داده شده باشد، این هفته باید بازار مبادله یا توافقی (یا هر چیزی که اسمش است) بایستی راه اندازی شود.
2) چینی ها در تعطیلات سال نو میلادی هستند. همین باعث شده علی رغم رونق گرفتن معاملات در بازارهای مالی (از جمله بورس آمریکا) و رمزارزها، بازار کامودیتی ها فعلا منتظر اتمام تعطیلی و شروع جنب و جوش است. البته این هفته زنجیره فولاد تحت تاثیر رشد قیمت ها در حوزه ی دریای سیاه، عمدتا با رشد قیمت همراه بودند. بازارهای جهانی در حال تجربه یک دوره رونق نصف و نیمه هستند که بیشتر به دو دلیل است.
باز شدن اقتصاد چین بعد از قرنطینه های طولانی کرونایی و کم رنگ شدن سایه رکود در آمریکا و احتمال کاهش شدت سیاست های انقباضی. شروع فعالیت های اقتصادی بعد از تعطیلات چین می تواند نقطه ی آغاز رشد قیمت کامودیتی ها در سال جدید میلادی باشد.
3) بررسی بودجه در کمیسیون تلفیق و مجلس در حال شروع شدن است. با توجه به اظهارنظرهای نماینده ها و تلاش های صورت گرفته از سود متولیان بازار سرمایه، انتظار می روند بخش مربوط به نرخ گاز در بودجه برای پتروشیمی ها و صنایع اصلاح شود. تقریبا دیگر همه متوجه شده اند که گاز به چه قیمت گران و گزافی به صنایع تحویل داده می شود.
اما سازمان برنامه و بودجه چون صرفا می خواد یک بودجه تراز را ارائه کند و مشکلات آتی در صنعت و اقتصاد چندان برایش مهم نیست، نرخ خوراک پتروشیمی را بیش از 2 برابر نرخ گاز در آمریکا و نرخ سوخت فولاد را 20 درصد گران تر از آمریکا تعیین کرده است. ظاهرا نمایندگان مجلس قصد دارند این اشتباه وحشتناک سازمان برنامه و بودجه را تصحیح کنند.
4) در دو ماه گذشته بانک مرکزی حجم قابل توجهی پول در اختیار بانک ها قرار داده است تا وضعیت ناتراز آنها بهبود پیدا کند. هفته ی اول بهمن ماه اما تقریبا بدون تزریق سپری شد. حالا صحبت از افزایش رسمی نرخ سپرده و تسهیلات در سیستم بانکی است. همانگونه که می دانید علی رغم نرخ بالای بهره در واقعیت اما نرخ سود سپرده (که اصلا رعایت نمی شود) و نرخ تسهیلات صرفا روی کاغذ در عدد پایینی قرار دارد. صحبت در مورد افزایش رسمی از روزهای آخر صالح آبادی در جریان بود. باید ببینیم بالاخره کی این تصمیم توسط مجموعه اقتصادی دولت اخذ خواهد شد.
5) خودروهای پرتیراژ این هفته در بورس کالا عرضه نشدند. بسیاری منتظر اطلاعیه عرضه خودروهای پرتیراژ در بورس کالا بودند و این عرضه را نشانه ای بر خط بطلان بر تلاش های شورای رقابت و دیگر نهادهای نظارتی جهت تداوم رانت و دلالی می دانستند. فعلا این عرضه ها نیامد و طرفداران اقتصاد شفاف خودشان را در مقابل شبکه مافیا بازنده می بینند. البته شنیده می شود علت عدم عرضه ی خودرو توسط ایران خودرو، تحویل خودروهای فروخته شده ی قبلی برای آزاد شدن تضامین و امکان عرضه های جدید است. هر گونه اطلاعیه عرضه ی خودروهای پرتیراژ توسط دو شرکت خودروساز بزرگ می تواند روند حاکم بر این گروه را تغییر دهد و معاملات بازار را نیز بهتر کند.