5 نکته قبل از معاملات
1) این هفته با حال و هوای تعاملات بین المللی آغاز می شود البته ظاهرا بیشترین توجه به این تعاملات در بورس و کمی در بازار دلار و طلاست. چیزی که تا الان اتفاق افتاده را باهم مرور کنیم، قرار است بالاخره بعد از هفته ها، سلطان عمان به ایران بیاید و همزمان یک زندانی ایرانی در بلژیک آزاد می شود. دلیل اصلی صفر سلطان عمان نیز عادی سازی روابط مصر و ایران بیان می شود.
شرایط تعاملات بین المللی اینگونه تغییر کرده است. چندین سال پیش اگر سلطان عمان می آمد مشخص بود برای توافق آمده، چند سال پیش سفر ایشان تلاشی برای شروع مذاکرات قلمداد می شود. حالا سلطان زده تو کار آزاد کردن زندانی. امیدوارم چند سال بعد با هواپیمایش اجناس برایمان جا به جا نکند. این واقعیت روند تعاملات کشور در 20 سال گذشته است.
2) پول داغ درگیر در ثبت نام خودرو. به نظر می رسد دلیل اصلی برای حفظ رانت بین قیمت کارخانه و قیمت بازار آزاد خودرو استفاده از این فاصله ی رانتی برای مدیریت پول داغ بوده است. در ثبت فعلی نزدیک 52 هزار میلیارد تومان پول منتظر خرید خودرو از طریق سامانه هستند. به نظر نمی رسد وضعیت تولیدکننده و مصرف کننده الان برای سیاست گذار چندان مهم باشد.
تعداد زیادی خودرو سواری برای دو سال آینده در صف تحویل قرار می گیرند و این سطح تعهد برای کارخانه های خودروسازی می تواند بسیار خطرناک باشد. اگر افزایش نرخ متناسب با بهای تمام شده به خوبی صورت نگیرد، بایستی در انتهای این دوره ی تعهدات با صنعت خودروسازی ایران خداحافظی کرد.
3) قیمت های جهانی تحت تاثیر سیاست های فدرال رزرو و همچنین عدم برآورده شدن انتظارات از بازگشایی اقتصاد چین افت قابل توجهی را تجربه کرده اند. تحلیلگرها در حال به روزرسانی تحلیل های خودشان با قیمت های جدید کالاهای مختلف از مس گرفته تا فولاد و از متانول گرفته تا پلی اتیلن ها هستند. اما یک نکته را فراموش نکنیم. بودجه ی امسال به شدت تحت تاثیر وضعیت بازار جهانی نفت است.
اگر نرخ نفت به 60 دلار در بشکه یا کمتر فروخته شود، کسری بودجه دولت باعث رشد فزاینده ی پایه پولی و در نتیجه رشد قابل توجه نقدینگی و پول خواهد شد. با نفت زیر 60 دلار، کسری بودجه به بالای 600 تا 700 همت خواهد رسید.
4) بررسی عملکرد شرکت های بورسی در اردیبهشت ماه نشان می دهد که شرکت های تورمی خصوصا آنهایی که کالاهای خودشان را بیشتر به بازار داخل می فروشند، توانسته اند در مجموع عملکرد بهتری داشته باشند. سیمانی ها، غذایی ها، قطعه سازها، برخی دارویی ها، کاشی و سرامیک و شرکت هایی از این دست که با قدرت به فروش خودشان ادامه می دهند.
شرکت های زراعی و شرکت های غذایی تحت قیمت گذاری سازمان حمایت نیز احتمالا همین وضعیت را داشته باشند. به نظر می رسد در کوتاه مدت و میان مدت نمادهایی از این گروه ها بتوانند بازده مناسبی را داشته باشند.
5) ادامه ی وضعیت تعادلی برای هفته ی پیش رو نیز قابل تصور است. در واقع مجددا بازار در شرایطی قرار گرفته که چند قدم بالاتر فروشنده سنگینی می کند و چند قدم پایین تر خریدار. این تعادل تا زمانی ادامه پیدا خواهد کرد تغییراتی در سطح کلان صورت بگیرد. تغییر نرخ دلار رسمی یا آزاد، اعلام یا اجرای سیاست هایی که به نفع شرکت های بورسی بشود یا نشود، تغییرات در قیمت های جهانی به سمت منفی بیشتر یا نه برعکس کف سازی و بازگشت.
هر چه است در این شرایط نگهداری بخشی از سرمایه به شکل نقد برای استفاده از فرصت های پیش رو می تواند بهترین تصمیم باشد. کماکان اتخاذ استراتژی های ریسکی اشتباه است و سعی کنیم از داشتن موقعیت های ریسکی دوری کنیم