5 نکته قبل از معاملات
1) رسیدیم به آخرین هفته ی بهمن ماهی که بورس اصلا حال خوشی نداشت. این حال ناخوش همزمان با قلیان تورم در دیگر بازار با جلوداری دلار بود و همین فشار بر سهامداران را مضاعف کرد. البته بی تعارف بخواهیم به قضیه نگاه کنیم سیاست گذاری اقتصادی حداقل به گونه ای بوده که منافع را از شرکت های سهامی عام به جیب خواص منتقل کرده است و طبیعی است این بازار بازده بدترین نسبت به دیگر بازارها داشته باشد.
حالا پس از چند هفته دعوا رسیدیم به هفته ای که قرار است مجددا خودرو در بورس کالا عرضه شود. این عرضه ی خودرو در بورس کالا شده نماد جلوگیری از تضییع منافع سهامداران عام. خلاصه اینکه باید ببینیم شروع مجدد عرضه خواهد توانست کمی بی اعتمادی را کم کند یا نه.
2) آمار معاملات بورس کالا در کالاهای مختلف و همچنین داده های در دسترس از کف بازار نشان می دهد که شرکت های عرضه کننده ی این کالاها عملکرد بهمن ماه خیلی خوبی خواهند داشت. فلزی ها، فولادی ها، کانی های غیرفلزی، کانی های فلزی، برخی سیمانی ها، برخی پتروشیمی (آنهایی سهم فروش بورس کالا و داخلی آنها بزرگ است). به طوری کلی شرکت هایی که محصولات آنها به نوعی با تورم پا به پا حرکت می کند، این ماه اثرات رشد قیمتها را در صورت های مالی خود نشان خواهند داد.
3) تعطیلات دلار مجدد زد به بالای 45 هزار تومان. حالا باید ببینیم فردا آقای فرزین با تاکتیک های اخیر خودش چه خواهد کرد و آیا به این بالا زدن توجه می کند یا نه. دو هفته است صرافی بانک ملی سعی می کند پا به پای دلار آزاد حرکت کند و آنرا کنترل کند. بسیاری مثل من امیدوار هستند که این سقف 45 هزار تومان حفظ شود تا شاید بازارهای تورمی یک نفسی بگیرند.
اما واقعیت ادامه سیاست اشتباه ارزپاشی به نرخ 28500 رفته رفته وضعیت دلار آزاد را خرابتر خواهد کرد. این هفته منتظر هستیم ببینیم راه اندازی بازار مبادله تغییری در سیاست فروش ارز به واردکنندگان ایجاد خواهد کرد یا نه. بنا بر شنیده ها این هفته تکلیف فروش ارز 28500 تومان توسط صادرکنندگان مشخص خواهد شد.
4) قیمت گاز در آمریکا به حدود 9 سنت برای هر مترمکعب رسیده است، یعنی با نرخ دلار 28500 به قرار هر مترمکعب 2565 تومان و با نرخ دلار 35000 (نرخ احتمالی آتی نیما) 3500 تومان برای هر مترمکعب. نرخ گاز در هاب های اروپایی هم کاهش قابل توجهی داشته است البته هنوز به نرخ های قبل از کرونا نرسیده ولی قابلیت نصف شدن از نرخ های فعلی را دارد. افت سنگین اوره و رسیدن اوره ی صادراتی ایران به 300 دلار قشنگ فضای جهانی گاز را نشان می دهد.
حالا اگر مجلس محترم هم سیاست اشتباه سازمان برنامه را تکرار کند وضعیت در بازارهای صادراتی بسیار بد می شود. به قول یکی از دوستان هنوز فراموش نکردیم قبل از کرونا نگران رقابت پذیری پتروشیمی های کشور با پتروشیمی های آمریکایی بودیم. مجلس محترم یکی دو هفته فرصت دارد تا از یک فاجعه در صنعت ارزآور پتروشیمی جلوگیری کند.
5) ارزش معاملات خرد در هفته اخیر افت قابل توجهی داشت. حتی اگر بسته بودن خودرو و خساپا را در نظر بگیریم باز هم افت ارزش معاملات خرد قابل توجه بود. این مساله باعث می شود نسبت به کوتاه مدت بورس نگران شویم. از طرف دیگر تقاضای خرید سهم توسط شرکت های سرمایه گذاری، هلدینگ ها و دیگر نهادها قابل توجه است و اینگونه شرکت هایی که عمدتا بلندمدت تصمیم می گیرند روزانه در حال خرید سهم هستند. البته سهام باب میل ایشان عمدتا سهم هایی هستند که بازده نقدی مطلوبی دارند.
احتمالا با این روند در کوتاه مدت شاهد عملکرد بهتر سهم هایی با پی بر ای پایین و بازده نقدی مطلوب باشیم.