تحلیل بازار امروز 27دی 1401
1) هیجان منفی و برگشت مثبت ناشی از آن هیجان امروز کاملا به پایان رسید. یک شوک منفی از سوی سازمان بازرسی به بازار وارد شد که برخلاف انتظار، عکس العمل ارکان اقتصادی دولت به ایشان چندان از موضع ضعف نبود و این نهاد را دعوت به رعایت قانون کردند. نهادی که باید خود ناظر بر اجرای قانون باشد اما در مورد مساله ی خودرو بسیار شتاب زده عمل کرد. حالا انگار برگشته ایم به سه شنبه ی هفته ی قبل و باید با آرامش ذهنی به معامله و سرمایه گذاری خودمان ادامه بدهیم. فعلا اخبار مربوط به گزارش های 9 ماهه را داریم و البته اخبار سیاسی پیرامون اقدامات اتحادیه اروپا و روابطش با ایران نیز در کانون توجه خواهد بود.
در هر صورت بازار در حال طی کردن فاز هیجانی مثبت خودش است و به سمت هدف تعادلی خودش که می تواند در محدوده 1.800 تا 1.850 میلیون واحد شاخص باشد در حرکت است. البته فعلا با عدم تغییر در متغیرهای اصلی یعنی نرخ دلار، نرخ بهره، قیمت کامودیتی ها و سیاست بودجه ای می توان این تعادل را در نظر گرفت و در صورت تغییر متغیرهای ذکر شده، قطعا سطح تعادل هم می تواند جا به جا شود.
2) تا اینجای گزارش های 9 ماهه برخی سهم های گروه سیمان و دارو گزارش های بهتر از انتظاری روانه کدال کردند. در سیمانی ها #سرود #سفار در دارویی ها #دکوثر تا الان گزارش دادند که می توان گفت عملکرد بهتر از انتظار تحلیلگران داشتند. در گروه قطعه سازی #خفنر هم عملکرد بهتر از انتظارات تحلیلگران داشته. در کنار این صنایع که مورد بررسی و دقت تحلیلگران برای پیدا کردن نمادهای خوب بود، از بین بانکی ها #وپست عملکرد خیلی خوبی را در 9 ماهه ثبت کرد و به سود 98 تومان برای هر سهم رسید.
شاید یکی از دلایل توجه به بانک ها در روزهای اخیر عملکرد خوب 9 ماهه باشد که بازار نسبت به آن تحلیل یا انتظاری نداشته و در روزهای اخیر با درز کردن اطلاعات عملکرد علاقه مند به خرید شده است. در گروه حمل و نقل ریلی هم #حپارسا عملکرد قابل قبولی را منتشر کرده است. در کنار این گروه ها که گفته شد، انتظار از عملکرد برخی غذایی ها، لبنی ها، زراعی ها هم بالاست. در روزهای آتی که توجه به گزارش های 9 ماهه بالاست، احتمالا تعداد نماد زیادی از این گروه ها مثبت باشد و بازده دهد.
3) تنش سیاسی بین ایران و اتحادیه اروپا افزایش پیدا کرده است. احتمالا خروجی اتفاقات اخیر و روزهای آتی بدتر شدن روابط سیاسی با این کشورها باشند. این موضوع در حال حاضر خیلی نمی تواند محرک رشد دلار باشد، البته می تواند کمی دلار را بالاتر بکشد ولی خوب نمی تواند از آن امواج صعودی مبتنی بر وحشت نایابی ایجاد کند. اما این تنش ها زمینه را برای آغاز فرآیندی که نتیجه اش شورای امنیت است را ایجاد می کند و می توان گفت اولین گام از آن فرآیند ناخوشایند است.
در کوتاه مدت تنهای در صورتی می تواند رشدهای سریع اتفاق بیافتد که فرایند اسنپ بک تسریع یابد. در غیر این صورت 6 تا 9 ماه با آن موج دردناک فاصله داریم.
4) با افت اخیر نرخ گاز در اروپا، خروجی فرمول محاسبه نرخ خوراک پتروشیمی ها به حدود 20 سنت برای هر مترمکعب یا 5700 تومان با در نظر گرفتن نرخ 28500 تومان نیما می رسد. در واقع اگر نرخ گاز در هاب های اروپایی همین نرخ فعلی باشد و نرخ دلار نیما هم کماکان تثبیتی باشد، سال آینده نرخ گاز خوراک به سقف دیده شده در بوده نمی رسد. البته به نظر می رسد در روزهای آتی نرخ گاز در هاب های اروپایی بازهم کاهش پیدا کند و فاصله با سقف تومانی سال 1402 بیشتر شود. اما مشکل اصلی در جای دیگر است. در حال حاضر نرخ گاز در خاورمیانه 7 سنت و کمتر، در بخش های مختلف آسیا نیز کمتر از 18 سنت و در آمریکای شمالی نیز کمتر از 11 سنت است.
به عبارت دیگر شرکت های پتروشیمی و فولادی و برخی دیگر از صنایع مطابق بودجه سال آتی با نرخی گاز می خرند که بعد از دو هاب اروپایی، بالاترین نرخ در دنیاست. حتی از نرخ گاز صادراتی ایران به ترکیه جزو نرخ های بالا در دنیاست نیز بالاتر است. لذا اگر مجلس این اشتباه سازمان برنامه را تصحیح نکند و جلوی این گران فروشی را نگیرد، با چشم انداز افت قیمت گاز در سال آتی، قدرت رقابت صادرکنندگان پتروشیمی، فولاد و فلزات در سال آینده به شدت کاهش خواهد یافت. این موضوع را در کنار چشم انداز روابط بین الملل بد برای سال آتی که قرار دهید، متوجه می شوید چقدر شرایط نرخ ارز در سال آینده خصوصا از تابستان به بعد می تواند خطرناک باشد.