پرتفوی چیست؟

مفاهیم بورس
پرتفوی چیست؟
آزاده حیدری
نویسنده: آزاده حیدری
16 مهر 1400

 آیا شما هم اصطلاح پرتفوی را شنیده‌اید؟ممکن است بپرسید پرتفوی چیست؟ یا چگونه باید پرتفوی مناسب تشکیل داد؟ و یا چه طور باید پرتفوی خود را مدیریت کرد؟ ما در این مقاله سعی می‌کنیم به تمام پرسش های شما پاسخ دهیم پس با ما همراه باشید.

وقتی دارایی های مختلف را برای کم کردن ریسک سرمایه‌گذاری و افزایش تنوع انتخاب میکنیم به اصطلاح پرتفوی تشکیل داده‌ایم پرتفوی همان سبد هست اما معنیش فراتر از سبد است سبد معمولاً برای شرکت‌های بورسی است ولی پرتفوی می تواند به جز بورس را هم شامل شود مثل املاک و مستغلات ولی در اینجا مقصود مان همان پرتفوی بورسی است.

اگر بخواهیم پرتفوی را از نظر مالی بررسی کنیم باید بگوییم پرتفوی یعنی ترکیب دارایی های مختلفی که برای کم‌کردن ریسک سرمایه گذاری تشکیل شده در واقع وقتی فرد برای کاهش ریسک و افزایش تنوع ، دارایی‌های مختلفی را انتخاب می کند به اصطلاح پرتفوی تشکیل داده است.

چگونه پرتفوی مناسب تشکیل دهیم؟!  

شما برای اینکه پرتفوی مناسب خودتان را تشکیل دهید بایستی به چند نکته توجه کنید اولین کاری که باید قبل از تشکیل پرتفوی مشخص کنید این است که هدفتان چیست؟ چه نوع بازدهی می خواهید داشته باشید ؟! چقدر تحمل ریسک دارید؟!در نظر داشته باشید که برای سود های بیشتر باید ریسک بیشتری انجام دهید و اگر تحمل ریسک بالا ندارید نباید پرتفوی تان  را پر ریسک بچینید و از طرف دیگر باید مشخص کنید در چه بازه‌ای میخواهید سرمایه‌گذاری گذاری کنید.

مشخص کردن بازه سرمایه‌گذاری در چینش پرتفوی و سنجش ریسک شما موثر است ممکن است شما فرد ریسک‌پذیری باشید ولی وقتی فقط یک ماه می خواهید سرمایه گذاری کنید و یک ماه بعد به پول تان نیاز دارید نباید سهم پرریسک برای سبد تان انتخاب کنید چون احتمال دارد اتفاقاً در سهم خوبی سرمایه‌گذاری کرده باشید ولی چون زمان کافی ندارید معمولاً نمی توانید بازده آن سهم را کسب کنید و از طرفی ممکن است سهمتان برای مدتی بسته شود و یا نقدشوندگی نداشته باشد و شما دچار مشکل شوید . پس قبل از چینش پرتفوی حتماً به مدت زمانی که می‌خواهید سرمایه گذاری کنید توجه داشته باشید.

آموزش مدیریت پرتفوی

 افرادی که می‌توانند به خوبی پرتفوی خود را مدیریت کنند که قادر هستند سیاست‌های سرمایه‌گذاری درستی داشته باشند دارایی‌ها را به درستی تقسیم کنند و ریسک‌های موجود را کنترل کنند.

یک مثل قدیمی است که می‌گويد تمام تخم‌مرغ‌ها را در یک سبد نچینید یعنی تمام سرمایه تان را یک جا نگذارید که ریسک تان بالا باشد .و اگر خدای نکرده سرمایه گذاریتان جوری که پیش‌بینی می کردید پیش نرفت خیلی متضرر نشوید. البته عکس این کار هم ممکن است در مدیریت پرتفوی تان اختلال ایجاد کند یعنی وقتی شما سهم های زیادی داشته باشید در مدیریتشان قطعاً به مشکل خواهید بود چون ممکن است یادتان برود چه سهمی را برای چه  خریده اید؟ تارگت سهمتان کجاست؟و یا حد ضرر سهمتان فعال شده است یا نه ؟!و یا نمی توانید اخبار شرکت را پیگیر باشید و در زمان مناسب سهمتان را بفروشید.

پس از تنوع بیش از حد در پرتفوی هم خودداری کنید .سعی کنید از چند صنعت رو به رشد در پرتفوی تان داشته باشید و حتماً وزن و درصد مناسب به آنها اختصاص دهید وقتی می‌گوییم بهتر است بین ۵ تا ۱۰ سهم داشته باشید وزن اختصاصی را هم در نظر بگیرید. مدیریت پرتفوی این نیست که مثلاً ۵ سهمی داشته باشید ۹۰ درصد یک سهم باشد و ۱۰ درصد باقی مانده به ۴  سهم دیگر تعلق داشته  باشد.

پرتفوی چیست؟

پرتفوی چیست؟

استراتژی های مدیریت پرتفوی

 استراتژی منفعل

کسانی که قصد خرید و فروش ندارند و هیچ تلاشی برای پیش‌بینی روند آتی انجام نمی‌دهند و سهم ها را به قصد نگهداری می خرند به این استراتژی ، استراتژی سرمایه‌گذاری در شاخص هم می‌گویند.

استراتژی فعال

اگر شما جزو کسانی هستید که مدام در حال مطالعه و تحلیل  هستید و دید کوتاه مدت یا میان مدت دارید استراتژی مدیریت پرتفوی شما استراتژی فعال هست .چون انتظار دارید نسبت به شاخص بازار، بازدهی بالاتری کسب کنید.

قبل از اینکه استراتژی مدیریت پرتفوی خود را مشخص کنید ابتدا باید تعیین کنید شما چه مقدار می خواهید سرمایه گذاری کنید؟ظرفیت ریسک پذیری تان چقدر است؟ بازار چه شرایطی دارد؟انتظار و توقعاتتان چقدر است ؟ آیا زمان کافی برای سرمایه‌گذاری دارید یا باید مدیریت پرتفوی تان را به سبدگردانی بسپارید؟

پرتفوی کارگزاری

 برای تان پیش آمده در پرتفوی کارگزاری تان سهمتان را نبینید یا تعداد و قیمتشان درست نباشد؟ سبد سهام  هر فرد در سیستم کارگزاری نمایش داده میشود ولی بعضا ایراداتی در نحوه نمایش پرتفوی به وجود می‌آید به اینصورت که شماسهامی که در کارگزاریتان خریده اید را فردا در پرتفوی تان نمی بینید.

نگران نباشید و بدانید علت آن ممکن است این باشد که شما در طول چند سال با کارگزاری های مختلف کار کرده باشید مثلاً در کارگزاری الف ۱۰ سال پیش سهم فولاد را خریده اید ۱۰ سال پیش هم در همان کارگزاری سهم تان را فروختید و در طی  این ده سال هم سهم فولاد نخریده اید!

کارگزارتان را عوض می کنید و به کارگزاری “ب” می روید ( اگر حتی با هر دو کارگزاری کار می‌کنید )و سهم فولاد را با کارگزاری “ب” می‌خرید همان روز فولاد را در کارگزاری”ب “نمایش داده می شود ولی از فردا سهمتان خود به خود به کارگزاری “الف “منتقل میشود علت این امر متاسفانه باگی هست که در سیستم سپرده گذاری مرکزی وجود دارد و سهم خریداری شده توسط سهامدار را به کارگزاری که اولین بار آن سهم آنجا خریده منتقل می کند.

برای اینکه به این مشکل نخورید از کارگزارتان بخواهید برایتان تغییر ناظر انجام دهد. البته اگر همان روز بخواهید بدانید که ناظر سهمتان کدام کارگزاری است  کافیست با مراجعه به سایت www.ddn.csdiran.ir و از کارگزار ناظر سهمتان مطلع شوید.

علت عدم نمایش سهام در پرتفوی

 بعضا سهم هایی که مشمول افزایش سرمایه شده‌اند در پرتفوی شما نمایش داده نمی شود بعضی وقت‌ها حتی شرکتی که سهمش را دارید اعلام می‌کند که افزایش سرمایه را ثبت کرده است ولی باز هم شما در پرتفوی کارگزاری تان سهمتان را نمی بینید.

در بعضی کارگزاری‌ها سهام فقط زمانی در پرتفوی شما نمایش داده می‌شود که سهم قابل معامله باشد یعنی حتی اگر شرکت اعلام می کند که افزایش سرمایه ثبت شده به این معنی نیست که سهم قابل معامله شدن باشد و این فرایند ممکن است دو الی سه ماه به طول بیانجامد.

یک مورد دیگر ممکن است پیش بیاید شما یک سهم را خریده اید سهم افزایش سرمایه پیدا کرده و شما در مجمع افزایش سرمایه شرکت کرده‌اید و قبل از اینکه افزایش سرمایه ثبت و قابل معامله شود شما سهم اصلی تان را فروختید در این طور مواقع معمولا توصیه می کنیم برای اینکه ناظر سهمتان بلافاصله اعمال شود بهتر است یک تعداد جزئی از آن سهم را در سبدتان نگه دارید و بقیه را به فروش برسانید.تا وقتی سهام جایزه یا افزایش سرمایه قابل معامله شد خود به خود در کارگزاری تان قابل رویت باشد.

نکته ی مهم : اگر بعد از مجمع افزایش سرمایه سهمتان را فروختید و بعد از چندماه  افزایش سرمایه اعمال شد و قابل معامله بود ولی در پرتفوی تان قرار نگرفت کافیست به کارگزارتان بگویید که برای تان تغییر ناظر انجام دهد.

فرق پرتفوی لحظه ای و سپرده گذاری

در پرتفوی سپرده گذاری داراییهای واقعی شما نزد کارگزار ناظر را برای شما  نمایش داده میشود و قابل تغییر و یا ویرایش نیست ولی در پرتفوی لحظه ای شما وضعیت سود و زیان و دارایی تحت مدیریت شما را به نمایش می گذارد. مبنای پرتفوی لحظه ای معاملات آنلاین کاربر در همان کارگزاری می باشد و قابلیت ویرایش و ثبت دستی دارد اگر دقت کرده باشید فقط در پرتفوی لحظه ای سود و زیان محاسبه  می شود.

شما ممکن است پنج سهم در کارگزاری “الف” خریده باشید وقتی تغییر ناظر انجام می دهید و سهامتان را به کارگزاری “ب” منتقل میکنید در اینصورت پرتفوی لحظه ای تان  در کارگزاری “ب” سود و زیان را به شما نمایش نمیدهد. علت این است که پرتفوی لحظه‌ای هر کارگزاری فقط می تواند سود و زیان سهام هایی که در آن کارگزاری خریداری شده‌اند را محاسبه نماید .

نکته مهم : شما بعد از تغییر کارگزاری برای اینکه بتوانید سود و زیان سهم هایتان را به صورت لحظه‌ای ببینید بایستی به صورت دستی که تعداد و قیمت خریدتان در کارگزاری قبل را به کارگزاری جدید اضافه کنید.

پرتفوی سپرده گذاری برای نشان دادن دارایی‌ها قابل اتکاتر است و علت این است که مبنای قیمتی را قیمت پایانی در نظر می‌گیرد ولی سهمی که امروز خرید داشته اید را نمی‌توانید در پرتفوی سپرده‌گذاری ببینید و ۲۴ ساعت بعد، خریدهای امروزتان در  پرتفوی سپرده گذاری قابل رویت هستند.

سخن آخر

دراین مقاله با مفهوم پرتفوی آشنا شدیم و اینکه چگونه پرتفوی را مدیریت کنیم و از طرفی استراتژی های مدیریت پرتفوی را بررسی کردیم . در بخش معامله گر مبتدی فردانامه ما سعی کردیم به تفصیل در مورد بازار سرمایه صحبت کنیم و اطلاعات ارزشمندی را به شما ارائه دهیم توصیه میکنیم اگرتازه وارد بازار سرمایه شدید یا میخواهید اطلاعاتتان را به روز کنید این بخش را مطالعه فرمایید.

 

چقدر این پست برایتان مفید بود؟
1
2
3
4
5
5 از 5 از 7 رای

نظر خود را با ما در میان بگذارید

لغو پاسخ