در این مقاله قصد داریم در مورد استراتژی خرید و فروش پله ای توضیحاتی ارائه دهیم .همانطور که میدانید و بارها جملات مختلفی درباره ی نحوه ی صحیح سرمایه گذاری خوانده اید حفظ سرمایه مقدم بر سودکردن است یعنی حفظ سرمایه مهم است و بعد از آن افزایش سرمایه پس در تعیین هر استراتژی که برای معامله انتخاب می کنید این نکته ی مهم را مدنظر قرار دهید.
استراتژی خرید و فروش پله ای
شاید به اندازه موهای سرتان استراتژی برای معامله در بازارهای مالی وجود دارد خرید و فروش پله ای هم یکی از همین استراتژی هاست که معمولاً معاملهگران زمانی از آن استفاده می کنند که به نظرشان معلوم نیست در کوتاه مدت چه اتفاقی برای سهام بیفتد معاملهگران در این حالت سعی میکنند خرید خود را در چند مرحله انجام دهند تا اگر تحلیل شان درست نبود ضرر کمتری کند در استراتژی فروش پله ای هم برعکس این مورد اتفاق میافتد در استراتژی فروش پلهای ما به صورت پلهای و مرحله به مرحله سیو سود انجام میدهیم و بعضا با ضرر کمتر فروش انجام می دهیم .
به طور کلی اگر بخواهیم استراتژی خرید و فروش پله ای را توضیح دهیم به این مسئله که خرید و فروش در چند مرحله انجام میگیرد و پولی که میخواهیم در سهم خاصی سرمایهگذاری کنیم و به یکباره و در یک مرحله سرمایه گذاری نمی کنیم و ریسک آن را کاهش میدهیم و درضمن در افق میان مدت نسبت به بازار خوشبین هستیم.
البته در ادامه به تفصیل در مورد خرید و فروش پله ای توضیح خواهیم داد با ما همراه باشید.
استراتژی خرید پله ای
یک نکته ی خیلی مهم در استراتژی خرید پله ای وجود دارد که نباید فراموش کنید (خرید پله ای در روند اصلاحی مورد استفاده قرار می گیرد نه در روند ریزشی) چون نمی دانیم اصلاح سهم تمام شده یا خیر! و به صورت پله ای خرید می کنیم در استراتژی خرید پلهای ما همیشه مبلغ سرمایهگذاری مان را مشخص میکنیم و در چند مرحله شروع به خرید سهم مینماییم این مراحل می تواند به یک حجم باشد یا بیشتر و کمتر شود . در پله اول بایستی یک نقطه ورود مناسب انتخاب نماییم این نقطه می تواند کف مقاومتی یا حمایت مهم سهم هم باشد( برای پیدا کردن این نقاط باید به تحلیل تکنیکال مسلط باشید)
این نقطه در واقع نقطه ای است که در آن اصلاح قیمتی تمام شده و چون طبق تحلیل بنیادی مان ریسک خاصی سهم را تهدید نمیکند میتواند به عنوان نقطه ی مناسب برای ورود تعیین شود قیمت پله ای که اول میخریم خیلی مهم است و از نظر روانی روی عملکرد ما تاثیر می گذارد پس با انتخاب نقطه ی مناسب میتوانیم سودآوری در استراتژی مان را تضمین کنیم در استراتژی خرید پله ای بعد از خرید در پله اول باید روند سهم را مورد مطالعه قرار دهیم یعنی ببینیم روی تابلوی سهم چه اتفاقاتی میفتد؟ سهم چگونه معامله می شود؟ چقدر حجم میخورد؟ نسبت خریدار به فروشنده به چه شکل است؟ و کدام سمت پر قدرت است؟ آیا قیمت ها نزولی می شوند؟ در جا می زنند؟ یا رشد می کنند؟
اگر قیمتها نزولی شد و به نقطه دلخواه مان رسید باید پله دوم را خرید کنیم اگر هم قیمتها صعودی شد معمولاً تا اصلاح قیمتی بعد از رشد صبر می کنیم و پله دوم را خرید میکنیم البته این استراتژی میتواند با توجه به روحیات سهامدار هم باشد به این صورت که بعضاً در موج صعودی وقتی سهم سقف حساسی را می شکند وبالای آن قیمت را تثبیت میکند پله ی بعدی توسط سهامدار ریسک پذیر خرید می شود ولی سهامدار ریسک گریز منتظر اصلاح سهم و رسیدن به نقطه ی موردنظرش می ماند هرچند شاید سهم هیچ وقت دوباره به آن عدد نرسد.
فروش پله ای
فروش پله ای هم تا حد زیادی میتواند جلوی هیجانات و طمع سرمایه گذار را بگیرد و همچنین ریسک سرمایه گذار را تا حد زیادی کاهش دهد مثلاً فرض کنید شما روی قیمت 100 تومان نظر مثبتی برای خرید سهم ایکس داشتید و انتظار دارید سهم در میان مدت به ۳۰۰ تومان برسد میانگین خرید شما به فرض ۱۲۰ تومان است و تحلیل شما درست از آب در آمده است و تا حد زیادی به قیمت مورد نظر شما رسیده است و قیمت سهم در حال حاضر ۲۵۰ تومان است
به یکباره میبینید حجم معاملات افزایش پیدا می کند یا مثلاً طرف فروشنده قویتر میشود یا یکی از سهامداران عمده شروع به فروش سهم می نماید در این حالت بهتر است که یک پله فروش انجام بدهید و ریسک خودتان را کم کنید یا به اصطلاح سیو سود کنید در این حالت چند اتفاق مهم افتاده است تحلیل شما منجر به سود شده و شما قسمتی از سهام تان را می فروشید و نقدینگی دارید که اگر صلاح دانستید در حرکت برگشتی مجدد وارد سهم شوید اگر قیمت سهم بالا رفت هیچ اشکالی ندارد بالاخره شما بر اساس مختصات بازار تصمیم گرفته اید و ریسک خودرا کاهش داده اید و این بسیار عالیست چون ممکن هم بود سهم مدتی درجا بزند یا افت کند.
این را در نظر داشته باشید که هیچ سرمایه گذاری نمی تواند تمام گین یک سهم را در موج صعودی بگیرد هیچ سرمایه گذاری نمی تواند در کف قیمتی وارد سهم شود و در سقف قیمتی به راحتی سهم بفروشد هیچ وقت خودتان را برای زود فروختن و یا دیر خریدن یا کم خریدن سرزنش نکنید همین که تحلیلهای شما بر اساس علم تکنیکال و فاندامنتال درست بوده یعنی اینکه شما معاملهگر خوبی هستید راستی این را هم یادآوری کنیم که در بازار سرمایه اگر کسی گفت من در کف قیمتی وارد سهمی شدم و تمام سهمم را در سقف قیمتی فروختم به او لبخند بزنید و بگذرید و به صداقت آن فرد شک کنید.
معاملات شما همیشه سودآور نیست و اگر سهمی خریدید که حد ضرر تان را زد و پایینتر هم آمد و تثبیت شد باید از سهم خارج شوید. در واقع در استراتژی فروش پله ای یا سیو سود میکنید یا از ضرر بیشتر جلوگیری می کنید.
خرید پله ای چه زمانی اتفاق میافتد؟
خرید پله ای زمانی اتفاق میافتد که فرد تحلیل مثبتی روی سهم دارد (بنیادی یا تکنیکال) ولی زمان حرکت سهم را دقیق نمی داند یا حداقل در کوتاه مدت نمی داند البته در این استراتژی هم باید شرایط بازار را در نظر گرفت اگر روند بازار کلاً صعودی باشد یا ریسک های بازار زیاد باشد نباید از این استراتژی استفاده کنید در روند صعودی قیمت ها رو به بالا میشود و خرید پله ای باعث میشود شما مدام در قیمتهای بالاتر خرید کنید و میانگین خریدتان را بالا ببرید در بازار نزولی و غیر نرمال هم سهم ها جدای از ارزنده بودن یا نبودن ریزش می کند و شما باید مدام میانگین کم کنید.
مزایای استراتژی پله ای؟
در خرید پله ای ریسک تا حد زیادی پایین می آید و علتش این است که شما همه ی پولی که قرار است به سهمی اختصاص دهید را به یکباره خرید نکرده اید و این باعث می شود که اگر تحلیل تان هم اشتباه بود جانب احتیاط را رعایت کرده باشید و با میزان کمی ضرر از سهم خارج شوید یا وقتی فروش پله ای انجام می دهید قسمتی از سودتان را سیو می کنید تا اگر حتی دچار روند نزولی شد سود شما سیو شود با خرید پله ای و فروش پله ای می توانید مدیریت بهتری روی سرمایه تان داشته باشید و قدرت خریدتان را به یک باره مصرف نکنید.
معایب استراتژی پله ای؟
خریدیا فروش پله ای در بازار صعودی ممکن است منجر به کمتر شدن سود شما شود چون بعد از اینکه خرید اول را انجام داده اید و روند سهم شروع شده و ممکن است شما نتوانید پلههای بعدی را خرید کنید یا اگر هم خرید کنید قیمت میانگین تان بالا رود. همان طور که قبلا اشاره کردیم نقطه ورود اول یا همان پله ی اول خیلی مهم است و شما باید نهایت حساسیت را در نقطه ی ورود اول داشته باشید چون معاملات شما را قطعاً تحت تاثیر قرار می دهد .
در نظر داشته باشید که همیشه کم کردن میانگین و خرید پله ای درست نیست چون سهم اگر در روند نزولی باشد و شما اگر مدام سهم بخرید ممکن است ضررتان بیشتر شود در خرید پله ای باید یک افق میان مدت نسبت به حرکت بازار وجود داشته باشد چون اگر جهت بازار، نزولی باشد متضرر خواهید شد در فروش پله ای هم در میان مدت به صعود بازار خوشبین نیستید.
دیدگاهها در مورد استراتژی پله ای
هیچ استراتژی همیشه سودده یا همیشه زیان ده نیست و در واقع روحیات سرمایهگذار است که استراتژی اش را تعیین می کند دیدگاه های متفاوتی در این باره وجود دارد که خرید پله ای خوب است یا بد ؟ معاملهگران که دیدگاه کوتاه مدت دارند کاهش قیمت سهم را یک زنگ خطر می دانند و بعد از پایین آمدن قیمت سهم برای اینکه زیان شان زیاد نشود بدون معطلی فروش انجام میدهنداز این استراتژی بیشتر معامله گرانی که دیده بلندمدت دارند استفاده می کنند. بعضی ها معتقدند که استراتژی خرید و فروش پله ای منجر به کم کردن ریسک شده و سرمایهگذاری خوبی است ولی عدهای دیگر میگویند این نوع سرمایه گذاری فقط منجر به ضرر می شود.
نتیجه گیری
استراتژی خرید و فروش پله ای برای معامله گرانی دید بلند مدت دارند خوب است و برای معامله گران کوتاه مدتی مناسب نیست برای استفاده از این استراتژ ی باید دید میان مدت به کلییت بازار داشته باشید. در این استراتژی خرید و فروش ، پله ای به صورت مرحله به مرحله اتفاق می افتد نه به یکباره و در روند اصلاحی سهم مورد توجه است و در هنگام ریزش و صعود مورد استفاده قرار نمیگیرد.
منابع: اینوستوپدیا
نظر خود را با ما در میان بگذارید