الگوی پرچم یکی از الگوهای معروف تحلیل تکنیکال کلاسیک است و در زمره الگوهای ادامه دهنده قرار میگیرد. این الگو زمانی شکل میگیرد که بازار پس از یک حرکت شارپی در یک محدوده باریک تثبیت میشود. به طور کلی میتوان گفت این الگو یکی از پر تکرارترین الگو های تحلیل تکنیکال است و امروزه این الگو توسط معامله گران و تحلیل گران زیادی برای تفسیر نمودار قیمت مورد استفاده قرار می گیرد، همچنین می توان از این الگو به عنوان یکی از ساده ترین الگو های کلاسیک نام برد. حال میخواهیم به بررسی دقیق تر این الگو بپردازیم .
مشخصات الگوی نمودار پرچم
مشخصات کلی این الگو شامل دو جز مهم است :
- پرچم
- میله پرچم
قسمت پرچم الگو باید بین دو خط موازی قرار بگیرد و می تواند صعودی، نزولی و یا به صورت بدون روند و ساید باشد. پرچم هایی که در همان جهت حرکت قبلی قرار دارند؛ عملکرد الگو را کاهش میدهند. به عنوان مثال، روند صعودی و پرچم هم صعودی. بنابراین حالت ایده آلی که در مورد الگوی پرچم میتواند اتفاق بیفتد این است که جهت روند یا میله پرچم و جهت پرچم شکل گرفته متفاوت باشد .
اگر شاهد یک حرکت شارپی صعودی هستید، حالت ایده آل این است که یک پرچم نزولی شکل بگیرد.
اگر شاهد یک حرکت شارپی نزولی هستید، حالت ایده آل این است که یک پرچم صعودی شکل بگیرد.
حرکت قیمتی که قبل از قسمت پرچم الگو ایجاد میشود که اصطلاحاً آن را میله پرچم مینامند، باید حرکتی شارپی، تقریباً عمودی، و به طور قابل توجهی بزرگتر و سریعتر از حرکات اخیر قیمت قبل از آن باشد. این حرکت سریع و ناگهانی قیمت، اقدام قوی خرید یا فروش را نشان میدهد. این اقدامی است که امیدواریم بتوانیم با مشاهده یک شکست از بعد ازتشکیل پرچم، از آن استفاده کنیم.
پرچمها در دسته بندی جزو الگوهای ادامه در نظر گرفته میشوند، به این معنی که شکست قیمت در جهت روند حرکت قبل از شکل گیری پرچم رخ میدهد.
الگوی پرچم چگونه کار میکند؟
همان طور که تا به اینجا متوجه شدیم پرچم ها نواحی و مناطقی هستند که قیمت بعد از یک حرکت شارپی، قیمت در آن تثبیت می شود. ناحیه پرچم می تواند شامل 5 تا 20 کندل باشد. نوک پرچم نباید از نقطه وسط میله پرچم قبل از آن عبور کند. الگوهای پرچم پنج ویژگی اصلی دارند:
- روند شارپی قبل از پرچم
- ناحیه تثبیت
- الگوی حجم
- شکست
- تأییدی که در آن، قیمت در همان جهتی حرکت خواهد کرد که شکسته شده
انواع الگوی پرچم
پرچم صعودی
پرچم های صعودی پس از یک جهش و زمانی که قیمت به اوج خود میرسد و به آرامی یک روند نزولی بازگشت کوتاه مدت را تشکیل می دهد، شکل می گیرند. برای ترسیم خطوط روند باید بالاترین اوج (خط روند بالا) و بالاترین پایین (خط روند پایین) را به هم متصل کنیم تا قسمت پرچم را نشان دهند. در حالی که خطوط شیب دار هستند، باید نسبتاً موازی با یکدیگر باشند. در نهایت قیمت باید از خط روند بالایی رد شده و افزایش یابد. زمانی که قیمت از خط روند بالا فراتر رفت، الگوی پرچم صعودی شکل میگیرد زیرا خریداران برای رسیدن به اوج های جدید عجله دارند و در مرحله بعدی روند صعودی از سر گرفته می شود.
پرچم نزولی
پرچمهای نزولی پس از یک ریزش بزرگ قیمت شکل میگیرند که تلاش میکند روند صعودی کوتاهمدت را بازگرداند. این الگو برعکس پرچم های صعودی است. خطوط روند پایین و بالا را با به هم متصل میکنیم. خطوط روند باید فاصله موازی بین یکدیگر را حفظ کنند تا زمانی که قیمت به زیر خط روند پایینی سقوط کند. وقتی قیمت از پایینترین سطح سقوط میکند، وحشت ایجاد میشود. این باعث شکست پرچم نزولی و از سرگیری مجدد مرحله بعدی روند نزولی قبلی می شود زیرا قیمت ها به حدود پایین تر جدید میرسند.
الگوهای صعودی و نزولی ساختارهای مشابه ی دارند اما در جهت روند و تفاوت های ظریف در الگوی حجم متفاوت هستند. الگوی حجم در یک روند صعودی در طول حرکت شارپی قبل از شکل گیری پرچم ( میله پرچم ) افزایش و در ناحیه تثبیت (پرچم ) کاهش می یابد. در مقابل، الگوی حجم در یک روند نزولی ابتدا افزایش مییابد و سپس تمایل به ثابت شدن دارد، زیرا روندهای نزولی تمایل به افزایش حجم با پیشرفت زمان دارند.
الگوی پرچم نیز با ترسیم خطوط موازی در ناحیه تثبیت مشخص میشود. اگر خطوط همگرا شوند ، الگو به نوعی شبیه به الگوی مثلثی می شود. این الگوها از جمله قابل اعتمادترین الگوهای ادامه دهنده ای هستند که معامله گران از آن استفاده میکنند، زیرا دستور العملی مناسب برای ورود به یک روند دارند. به طور کلی این شکل ها همگی مشابه هستند و تمایل دارند در موقعیت های مشابه در یک روند ظاهر شوند و معامله گران و تحلیل گران را در پیش بینی قیمت کمک کنند.
چطور می توانیم با مشاهده یک الگوی پرچم یک دارایی را معامله کنیم؟
با استفاده از الگوی پرچم، یک معامله گر می تواند با شناسایی سه نقطه کلیدی: نقطه ورود، حد ضرر و هدف سود، یک استراتژی برای معامله این الگوایجاد کند.
نقطه ورود:
اگر مطمئن باشیم که الگوی پرچم شکل گرفته، میدانیم که این موضوع ادامه روند فعلی را نشان میدهد، عاقلانه ترین رفتار پس از مشاهده این اتفاق این است که برای جلوگیری از زیان احتمالی و سیگنال اشتباه منتظر شکست اولیه باشیم. معامله گران معمولا انتظار دارند پس از شکسته شدن قیمت و بسته شدن بالای (در موقعیت های خرید) خط روند موازی بالایی، وارد معامله بشوند. در یک الگوی نزولی، پس از بسته شدن قیمت در زیر ( برای موقعیت فروش) خط روند موازی که کف پرچم را شکل میدهد.
حد ضرر:
معامله گران معمولاً انتظار دارند از طرف مقابل الگوی پرچم به عنوان نقطه توقف ضرر استفاده کنند. به عنوان مثال، اگر خط روند بالایی پرچم شکل گرفته 1000 تومان به ازای هر سهم باشد، و خط روند پایین الگوی 900 تومان به ازای هر سهم باشد، در این صورت سطح قیمتی زیر 900 تومان به ازای هر سهم، مکانی منطقی برای تعیین حد ضرر خواهد بود. این برای زمانی است که در یک موقعیت خرید قرار داریم .
هدف سود:
بعضی از معامله گران که محافظه کار هستند ممکن است بخواهند از تفاوت موجود میان دو خط روند تشکیل دهنده پرچم برای تعیین هدف سود استفاده کنند. به عنوان مثال، به عنوان مثال فرض کنید در یک موقعیت خرید قرار دارید و خط روند بالایی تشکیل دهنده پرچم عدد 1000 تومان و خط روند پایینی تشکیل دهنده پرچم عدد 800 تومان را نشان میدهد. پیداست که فاصله بین دو خط روند 200 تومان است. اگر فرض کنیم قیمت در محدوده 1000 تومان خط روند را شکسته و بالا خواهد رفت میتوانیم 1200 تومان را به عنوان تارگت یا هدف سود خود در نظر بگیریم.
در رویکرد خوشبینانه اما روش تعیین تارگت کمی متفاوت است. در این روش ما برای تعیین تارگت از میله پرچم استفاده میکنیم بدین ترتیب که از طول پرچم برای تعیین میزان سودمان استفاده میکنیم. مثلا فرض کنید در یک موقعیت خرید هستیم و شکست خط روند در قیمت 1000 تومان اتفاق افتاده است همچنین نقطه شروع حرکت پرچم 600 تومان و نقطه انتهای آن 1200 تومان می باشد واضح است که طول میله پرچم ما 600 تومان است ؛ پس می توانیم هدف سود خود را 600 تومان بالا تر از نقطه شکست ( 1000 تومان) یعنی در قیمت 1600 تومان قرار دهیم.
علاوه بر این سه محدوده کلیدی برای ورود به یک معامله، معامله گران و تحلیلگران باید به انتخاب اندازه موقعیت و روند کلی بازار توجه زیادی داشته باشند.
سخن پایانی
یادگیری تشخیص الگوهای ادامه مانند الگوی پرچم می تواند به سرمایه گذاران کمک کند تا درک مناسبی نسبت به تحرکات آینده قیمت پیدا کنند.
ما متوجه شدیم سوال اصلی این است که در صورت ظاهر شدن الگوی پرچم، چه زمانی باید وارد معامله شویم. شما باید جایی که سهام به سطوح مقاومت و حمایت میرسد، وارد معامله شوید، اما این یک ریسک است. به عنوان مثال اگر این الگو در نهایت یک پرچم صعودی نباشد در حالی که برداشت شما از چارت به شما میگوید الگو صعودی است. قیمت ریزش خواهد داشت و شما زیان خواهید کرد .پس باید از دستورحد ضرر استفاده کنید.
الگوهای پرچم ممکن است برای معامله یک سهام یا تعیین نقطه ورود مطلوب برای یک موقعیت خرید یا فروش مفید باشد، اما هرگز نباید به عنوان تضمینی برای پیش بینی حرکات رفتار قیمت تلقی شود.
شما میتوانید برای درک بهتر این مقاله، در کلاس مقدماتی تحلیل تکنیکال شرکت کنید.