5 نکته که قبل از معاملات
1) رئیس بانک مرکزی تغییر کرد و بایستی منتظر ایده های جدید ایشان برای مدیریت بازار ارز و همچنین سیاست پولی جدید ایشان باشیم. البته اگر ایده ای در کار باشد!! در اولین اظهارنظر ایشان عنوان شد که نرخ ارز نیما برای کالاهای اساسی، ماشین آلات و تجهیزات و همچنین مواد اولیه صنایع با این نرخ تامین ارز خواهد شد و سایر نیازهای ارزی رسمی که بالغ بر 40 عنوان است از طریق بازار مبادله ای ارز تامین می شود که نرخ آن در این بازار تعیین می شود و نزدیک به نرخ دلار آزاد خواهد بود.
اگر صرفا به این اظهارنظر اکتفا کنیم باید بگوییم فعلا ارز صادرکنندگان کوچک به بازار مبادله ای می رود و ارز صادرکنندگان بزرگ با نرخ 28500 تومان به فروش می رسد یا حداقل درصدی از این ارز به این نرخ جدید و درصدی دیگر به نرخ مبادله ای فروش می رود.اگر به اظهارنظرهای تلگرامی فعالان بخواهیم توجه کنیم باید بگوییم بازار از این اظهارنظر خوشش نیامده است و حداقل شنبه و احتمالا یکشنبه شاهد منفی باشیم. تجربه نشان داده است که تصمیمات این شکلی به دلیل ایجاد فرصت های رانتی برای برخی واردکنندگان چندان پایدار نمی ماند و باید منتظر تغییر این سیاست جدید حداکثر یک یا دو ماه بعد باشیم.
2) دلار آزاد به مقاومت 44 هزار تومن واکنش نشان داد. در این پست در مورد رفتار نموداری و این مقاومت صحبت کردیم. بررسی وضعیت تراز تجاری و پول در گردش اقتصاد هم نشان می دهد فعلا عدد 48 هزار تومن می توان حداکثر نرخ قابل تحمل از منظر اقتصادی و نه از منظر سیاسی باشد. البته به شرطی که فرصت های رانتی مثل فاصله نرخ 28500 و نرخ ارز آزاد در کار نباشد. وگرنه این فرصت رانتی انگیزه واردات را به شدت افزایش می دهد.
اگر خوش شانس باشیم دلار می تواند تا حدود 37 هزار تومان کاهش تجربه کند و اگر زیاد خوش شانس نباشیم فعلا باید با همین دلار بالای 40 هزار تومن سر کنیم تا ببینیم چند ماه دیگر چه بلایی سرمان می آید. یادمان است بدون چشم انداز توافق و گشایش های جهانی (الان در حال تجربه ی بسته شدن منافذ موجود هستیم) و رشد بی وقفه نقدینگی کماکان روند دلار صعودی است.
3) یکی از سوالات مهمی که فعلا در ذهن خیلی ها شکل گرفته است سیاست پولی جدید با ریاست جدید بانک مرکزی است. باید ببینیم رئیس جدید سیاست پولی و نرخ بهره را به چه شکلی پیش خواهد برد. حدس و گمان های زیادی وجود دارد ولی بسیار محتمل است که ایشان در کوتاه مدت سیاست افزایش نرخ بهره را در پیش بگیرد. البته بارها توضیح داده ایم نرخ بهره همین الان بالاست هر صحبتی می کنیم در مورد نرخ رسمی بهره است که فعلا به صورت تصنعی پایین نگه داشته شده است
4) سال میلادی در حال اتمام است. 2022 برای بازارهای جهانی و بازار کامودیتی ها اصلا خوب نبود. علی رغم نوسان شدید مثبت زنجیره انرژی از جمله نفت و گاز ولی بازارهای مالی، بورسها، بازار کامودیتی و رمزارزها سال مخوف و منفی را پشت سر گذاشتند. چشم اندازها موسسات پیش بینی معتبر بین المللی نشان می دهد که سال 2023 از نظر رشد اقتصادی و احتمال رکود پرریسک تر از سال 2022 خواهد بود و میانگین رشد اقتصادی پیش بینی شده از سوی این موسسات برای سال 2023 در حدود نیم درصد است.
فعلا سالی را داریم شروع می کنیم که فدرال رزرو سیاست انقباضی خودش را در حال ادامه دادن است و از طرف دیگر چین در حال تسهیل سیاست های کنترل کرونا است. سه ماه اول مبهمی در پیش داریم ولی شاید شانس بیاوریم و از سه ماهه دوم وضعیت بازارهای جهانی بهتر شود.
5) در صورتی که فرصت آربیتراژی نرخ ارز 28500 بوجود بیاد و پایدار باشد، فرصت های سودآوری سنگینی برای صنایع مثل خودروسازی، تولیدکنندگان لوازم خانگی، تجهیزاتی ها، قطعه سازی ها، تولیدکنندگان کالاهای مصرفی غیر سازمان حمایت، برخی شیمیایی-پتروشیمی ها و برخی فلزاتی ها در پیش خواهد بود و می تواند حاشیه سود قابل توجه برای آنها ایجاد کند. این گروه ها که گفته شد تقریبا 30 درصد نمادهای بازار است و می توان با بررسی و کنکاش در آنها بازده خوبی گرفت.