5 نکته که قبل از معاملات
1) توجه به نرخ بهره در این روزهای بازار سهام به شدت افزایش پیدا کرده. همه می دانیم وقتی پول در بازار مالی کم می آید نرخ بهره افزایشی می شود. حالا این روزها برخی چوب سیاست گذاری اقتصادی برداشته اند و افزایش نرخ بهره را سیاست مناسب برای کنترل تورم می خوانند. واقعیت این است کمبود پول حاضر به دلیل کسری منابع بانک های مشکل دار است. 1800 همت بدهی سیستم بانکی به بانک مرکزی طبق گزارش تیرماه نقدینگی و همچنین کسری منابع در حدود 100 همت به صورت روزانه. یعنی بانک های ما اخر وقت باید کاسه دستشون بگیرن و این 100 همت را از یه جایی جور کنند. نشد 34 درصد جریمه می شوند.
اصلا داستان این است، پس الکی قلم خودتون را خسته نکنید و دم از سیاست های پولی مناسب بانک مرکزی نزنید. چرا که بعد از این دوران کمبود پول و نرخ بهره بالا، با ازاد شدن منابع پولی در بازارها شاهد تورم افسارگسیخته تر خواهیم بود. در هفته پیش رو منتظر دوشنبه و چهارشنبه خواهیم بود تا امار تزریق بانک مرکزی در عملیات بازار باز و امار فروش اوراق دولتی مشخص شود. اگر شاخص تزریق پول مناسب (بیش از 10 همت) باشیم می توان امیدوار بود در کوتاه مدت نرخ بهره کنترل شود، وگرنه کاسه های بانک های ناتراز کماکان موجب افزایش نرخ بهره خواهد شد.
2) بازار مجددا وارد شرایط بحرانی شد. شرایط بحرانی که دیگر هیچ کس چیزی نمی خرد و همه می خواهند از این بازار در بروند. معمولا در این شرایط مسئولان احساس خطر می کنند و دست به تصمیمات کوتاه مدتی می زنند. در دو سال و چند ماه گذشته بارها تصمیمات کوتاه مدتی گرفته شده که بعدا خود آن تصمیم تبدیل به معضل بزرگتری شده است.
حالا مجددا سازمان به دنبال راهکاری هایی برای حل بحران است. با توجه به صحبت های صورت گرفته ظاهرا تلاش برای ایجاد کفی در بازار به امید عدم ضرر و زیان بیشتر سهامداران است. این استراتژی می تواند برای درمان چند هفته ای خوب باشد، اما بدون حل مشکلات بالاسر ناشی از سیاست های دولت و بانک مرکزی، مجددا شاهد بازار بی رونقی خواهیم بود.
3) در بازارهای جهانی به نظر می رسد هر چه جلوتر می رویم صحبت در مورد توقف افزایش بیشتر نرخ بهره بیشتر می شود. در واقع سیاست های انقباضی فدرال رزرو و دیگر بانک های مرکزی به حدی رسیده که افزایش بیشتر منجر به رکود سنگین خواهد شد و شاید اصلا بحران تورم را هم حل نکند. لذا بعید نیست اگر وضعیت اقتصاد چین خراب نشود در ماه های آتی شاهد بهبود قیمت های جهانی کامودیتی ها باشیم. داستان نفت و گاز یک مقدار پیچیده است.
4) اگر سازمان بتواند پنیک بازار را کنترل کند، احتمالا سهم هایی که گزارش 6 ماهه خوبی منتشر کردن و به دلیل پنیک بازار مورد استقبال قرار نگرفتن، مورد توجه قرار بگیرند. سهم های پرمعامله ای که زیاد اصلاح کردند می توانند گزینه های بعدی باشند. در کل ولی ولی انتظار همان یک نوسان کوتاه مدت مثبت می تواند باشد و بدون حل مشکلات ریشه ای بلندمدت، انتظار رشد بیشتر ادم را متضرر می کند
5) خدا رحم کند قیمت نفت افت نکند. بانک مرکزی با سیاست نخ نمای عرضه و سرکوب قیمتی فعلا موفق شده نرخ دلار را کنترل کند. خدا رحم کند نفت ارزان نشود. وگرنه این پنیک ها که من می بینیم سناریو بی ندارند و اگر سیاست سرکوب قیمتی با عرضه فراوان ادامه یابد و شکست بخورد، خودتان می دانید بعدش چه اتفاقی می افتد