پیوت
پیوتها به عنوان ابزاری کارآمد در بازارهای مختلف همواره مورد استفاده بسیاری از معامله گران قرار میگیرد. آشنایی با مفهوم پیوت، نحوه محاسبه پیوت، تفسیر پیوتها و همچنین محدودیتهای این ابزار از جمله مواردی هستند که در این مقاله از فردانامه به بحث و صحبت پیرامون آن خواهیم پرداخت.
پیوت چیست؟
پیوت نقطه و سطح قیمتی مهمی است که بسیاری از معاملهگران آنها را به عنوان نقاط مهم در بازار و یا سطوح مهم در بازار میشناسیند و پیرامون این نقاط به تصمیم گیری پیرامون موقعیتهای معاملاتی خود میپردازند.
پیوت را میتوان یک اندیکاتور تکنیکال دانست و کاربردی شبیه به سطوح حمایت و مقاومت ایفا میکند. زمانی که یک پیوت شکسته شود قیمت در آن مسیر به ادامه حرکت میپردازد و در صورت بازگشت قیمت امکان برگشت تا نزدیکی پیوت وجود دارد.
همانطور که گفته شد به عنوان یک اندیکاتور تکنیکال بیشتر برای مشخص کردن وضعیت بازار استفاده میشود. اگر بخواهیم تعریفی بسیار ساده از پیوت پوینتها ارائه کنیم میتوان گفت میانگین بیشینه، کمینه و قیمت بسته شدن کندل معاملاتی قبل پیوت را به دست میدهد. حال اگر در روز جاری قیمت بالاتر از پیوت باشد بازار وضعیت گاوی و اگر زیر آن باشد بازار سنتیمنت یا وضعیت خرسی دارد.
نقاط پیوت یا پیوت پوینتها اساس اندیکاتور پیوت هستند. سطوح به دست آمده این امکان را به معاملهگر میدهد که بتواند حمایتها و مقاومتهای پیش روی قیمت را به دست دهد. مشابها، با حرکت قیمت در بین این سطوح معاملهگر میتواند تخمین صحیحی از جهت حرکت بازار داشته باشد.
نحوه محاسبه پیوتها
به منظور محاسبه پیوتها کافی است از فرمول زیر استفاده کنید. همانطور که گفته شد کندل معاملاتی قبلی که بسته شده است ملاک است. در بازار ایران روز معاملاتی قبل و در بازارهای جهانی با توجه به تایم فریمی که به انجام معاملات میپردازید ملاک هستند.
در این فرمول P نشان دهنده نقطه پیوت میباشد. High، Low، Close به ترتیب نشان دهنده قیمتهای بیشینه، کمینه و همچنین بسته شدن کندل قبلی هستند. R1 و R2 سطوح مقاومتی پیش روی قیمت هستند و S1 و S2 نیز حمایتهای پیش روی قیمت به شمار میروند.
به منظور تسهیل استفاده از این اندیکاتور کافی است در نرم افزارهای مختلفی که به فعالیت میپردازید اندیکاتور به چارت قیمتی اضافه شود. نرم افزار به شکل اتوماتیک سطوح مورد نظر را مشخص خواهد کرد. در نظر داشته باشید که این اندیکاتور بیشتر توسط معامله گران روزانه مورد استفاده قرار میگیرد و از کندلهای روز معاملاتی قبل به این منظور استفاده میکنند. حال اگر میپرسید برای انجام محاسبات چه روندی باید طی شود در این بخش این روند را برای شما تشریح خواهیم کرد.
برای مثال اگر در روز دوشنبه صبح قصد دارید تا پیوتها را استفاده کنید در بازار ایران کافی است که اطلاعات مورد نظر اشاره شده در فرمول را از روز یکشنبه برای سهام مورد نظر استخراج کنید و محاسبات مربوط به آن را به انجام برسانید.
1.بعد از بسته شدن بازار و یا قبل از باز شدن بازار در روز جاری اطلاعات مربوطه را از روی کندل قبلی در نمودار استخراج کنید.
2.میانگین سه مقدار بیشینه، کمینه و بسته شدن را محاسبه کنید.
3.قیمت را با حرف P به عنوان پیوت در روی نمودار مشخص کنید.
4.سپس مقدار حمایتها و مقاومتها را نیز محاسبه کنید (نحوه محاسبه در فرمولهای بالا آورده شده است).
تفسیر پیوت
همانطور که اشاره شد دو مفهوم پیوت و پیوت پوینت وجود دارد. این اصطلاحات و کلمات برای افراد مختلف دارای معانی متفاوتی نیز هستند.
پیوت سطحی بسیار مهم برای بسیاری از معاملهگران به شمار میرود و میتواند به نوعی به عنوان نقطه چرخش به شمار رود که قیمت در همان جهت به ادامه مسیر بپردازد و یا با تغییر جهت در مسیر خلاف روند قبلی حرکت خود را آغاز کند.
بعضی از معاملهگران از قیمتهای بیشینه و کمینه روز قبل به عنوان پیوت استفاده میکنند. بعضی از پیوت 52 هفتهای استفاده میکنند. اگر قیمت بالای این مقدار بسته شود انتظار بازار گاوی و صعودی را دارند و در غیر اینصورت انتظار بازار خرسی را دارند. بنابراین با توجه به اهمیت پیدا کردن کندلها و علاقه معاملهگران به تایم فریمهای مختلف در هر تایم فریمی میتوان از نقاط پیوت استفاده کرد.
بنابراین نقاط پیوت و سطوحی که ایجاد میشوند سطوح محاسبه شده هستند. بسیاری از این سطوح توسط بسیاری از معامله گران مورد استفاده قرار میگیرد و به همین دلیل است که واکنشهای قیمتی در سطوح محاسبه شده دیده میشوند. پس مهمترین عملکرد پیوت پوینت را میتوان به عنوان یک راهنما در حرکت قیمت دانست.
در صورت بالا بودن قیمت از پیوت پوینت بازار حرکتی گاوی دارد و دو قیمت R1 و R2 به عنوان مقاومت در برابر قیمت حاضر هستند و در صورتی که قیمت زیر این مقدار باشد مقادیر S1 و S2 به عنوان حمایت در کنار قیمت خواهند بود. همچنین از قیمتهای مشخص شده میتوان به عنوان حد سود و همچنین حد زیان در انجام معاملات نیز استفاده کرد.
استفاده از پیوت پوینت در پیشبینی حرکت بازار
در بازارهای مختلف میتوان از این اندیکاتور استفاده کرد. چه بازار سهام و چه بازار فارکس و دیگر بازارها باشد. در تفسیر حرکت قیمت با توجه به پیوت پوینتها میتوان گفت زمانی که قیمت بالاتر از آن قرار دارد سطوح محاسبه شده به عنوان هدف قیمت عمل میکنند و در واقع به عنوان بالاترین قیمتی که آن دارایی میتواند با توجه به قیمتهای موجود به خود ببیند تحلیل میشود (البته این مساله قطعی نیست و این تحلیل و سطوح پیشرونده به شمار میروند و با رشد قیمت تغییراتی در سطوح با توجه به محدودهای که تحلیل و محاسبه انجام میشود در نظر گرفته میشود.
به دو شکل مختلف میتوان از پیوت پوینتها استفاده کرده. روش اول استفاده از آن در مشخص کردن روند بازار است. اگر قیمت از قیمت پیوت عبور کند میتوان تحلیل کرد که بازار وارد روند گاوی شده است و اگر قیمت افت کند نیز میتوان آن را ورود بازار به روند خرسی دانست.
روش دوم نیز استفاده از سطوح قیمتی به منظور خروج از بازار است. در حمایتها و مقاومتها میتوان اهداف قیمتی را تعیین کرد و به عنوان نقاط خروج از بازار دانست. البته توجه داشته باشید که پیوتها فقط یک اندیکاتور هستند و بهتر است در تصمیم گیری تماما متکی بر یک اندیکاتور نباشید.
موفق بودن در استفاده از سیستم پیوتها تا حدود زیادی بستگی به توانایی معاملهگر در استفاده از آن دارد. در کنار پیوتها استفاده از میانگین متحرک، کندل استیک، مکدی و اندیکاتورهای دیگر میتواند این بازدهی را افزایش دهد. بنابراین با صحه گذاری میتوان دقت استفاده از اندیکاتور را افزایش داد.
محدودیتهای پیوتها
محاسبات پیوت پوینتها بسیار ساده است و از آنجایی که بعضی از معامله گران میتوانند از آن استفاده کنند نمیتوان آن را به تمام معامله گران تعمیم داد. هیچ تضمین و گارانتی وجود ندارد که بازار در روند پیش بینی شده رشد کرده و حرکتش را ادامه دهد و حتی قبل از رسیدن به سطوح میتوان چرخش قیمتی داشته باشد.
این اندیکاتور نیز یک اندیکاتور تکنیکال است و باید به عنوان بخشی از سیستم معاملاتی در نظر گرفته شود نه به عنوان اساس سیستم معامله.
کلام آخر
پیوتها ابزاری بسیار ساده هستند که میتوانند روندی کلی از بازار را در کسری از ثانیه در اختیار معامله گران و تحلیل گران قرار دهد. ابزاری بسیار ساده که و البته کارا که در کنار مشخص کردن روند کلی بازار حتی مقاومتها و حمایتهای پیش روی قیمت را نیز به دست میدهد. در این مقاله از فردانامه با عنوان پیوت چیست سعی کردیم شما را با تمام جنبههای مختلف پیوتها را با شما در میان بگذاریم. ما در بخش آموزش فردانامه در دوسطح مقدماتی و پیشرفته کلاسهای تحلیل تکنیکال برگزار میکنیم اگر علاقمند هستید مباحث تکنیکال را عمیقا یاد بگیرید توصیه میکنیم حتما در این کلاسها شرکت کنید .