یکی از فصلهایی که باید در تکنیکال کلاسیک با آنها آشنا شوید، الگوها هستند. الگوهای قیمتی که در گذشته بارها دیده شدهاند و قیمت را به جهتی راندهاند، در آینده چارت میتوانند راهنمای شما باشند. استفاده از الگوها نیاز به دقت زیاد و بررسی جزئیات بسیاری دارد. الگوی هارمونیک خرچنگ یکی از همان الگوهایی است که باید بلد باشید.
الگوهای هارمونیک به الگوهایی گفته میشوند که با نسبتها خاص مثل نسبتهای فیبوناچی تطبیق دارند و رفتار قیمت در این الگوها منطقی است. یعنی اینکه قیمتها در قالب الگوهای هارمونیک به نحوی نوسان میکنند که میتوان میان نوسانهای آن ارتباط منطقی برقرار کرد. در ادامه این مطلب از فردانامه شما با الگوی خرچنگ، یکی از مهمترین الگوهای هارمونیک آشنا میشوید. سپس نحوه رسم و سیگنال گرفتن از این الگو را میآموزید و همچنین شباهت و تفاوت آن نسبت به الگوی پروانه را یاد میگیرید.
آشنایی با انواع الگوی خرچنگ در تکنیکال
الگوی هارمونیک خرچنگ (Crab Pattern) به دو دسته کلی تقسیم میشود: الگوی خرچنگ صعودی و الگوی خرچنگ نزولی.
الگوی خرچنگ صعودی به شکلی از الگوی خرچنگ گفته میشود که قیمت پس از زدن دو سقف قیمتی (که با نسبتهای خاص با هم در ارتباط هستند) دچار یک اصلاح عمیق و سپس یک رشد یا صعود قیمت میشود. در تصویر زیر میتوانید الگوی خرچنگ صعودی و نسبتهای نوسانات آن را مشاهده کنید.
الگوی خرچنگ نزولی به الگویی گفته میشود که قیمت پس از زدن دو کف قیمتی، یک رشد سریع دارد و سپس دچار افت یا نزول قیمت میشود. نوسانهای قیمت در این الگو هم از همان روابط و نسبتها پیروی میکند؛ اما سروشکل آن برعکس است و بیشتر در سقفهای قیمتی شاهد آن هستیم. در تصویر زیر میتوانید مثال شماتیک این الگو را مشاهده کنید.
رسم الگوی خرچنگ و مختصات آن
با نامگذاری نقاط چرخش قیمت در الگوی خرچنگ، به صورت خلاصه XABCD میشود. نسبت حرکتها به یکدیگر در رسم الگوهای هارمونیک بسیار مهم است. به صورت خلاصه درباره الگوی خرچنگ صعودی، نسبت حرکت AB به حرکت XA باید به میزان 38.2 تا 61.8 اصلاحی باشد. نقطه C نسبت به حرکت AB باید در 38.2 تا 88.6 درصد اصلاحی قرار بگیرد و در نهایت، حرکت CD نسبت حرکت XA باید در 161.8 درصد اصلاحی فرود بیاید.
برای الگوی خرچنگ نزولی، همین نسبتها برقرار است اما حرکتها وارونه میشود: هر حرکتی که مانند XA صعودی بوده در این الگو نزولی و هر حرکت نزولی مانند AB، در این حالت صعودی میشود.
پیدا کردن الگوی خرچنگ روی چارت
نسبتهای الگوی خرچنگ مهم هستند و هر چقدر الگویی که پیدا میکنید با این نسبتها تطابق بیشتری داشته باشد، صحت الگوی شما و در نتیجه عملکرد آن در پیش راندن قیمت بهتر خواهد بود. بااینحال در بیشتر مواقع و روی چارت قیمتی واقعی شما نمیتوانید الگوها را به همان شکل دقیقشان پیدا کنید.
برای مثال، دو تصویر زیر دو نمونه از الگوی خرچنگ را روی چارت قیمتی نشان میدهند که هر دو عمل کردهاند؛ اما نسبتهای نوسانهای قیمتی به صورت کاملاً دقیق روی آنها وجود نداشته است. در چنین مواقعی شما میتوانید با درصدی خطا در تعیین حد سود (که در ادامه و در قسمت سیگنالهای الگوی خرچنگ به آن میپردازیم) از این الگوها هم استفاده کنید.
توجه داشته باشید که شما نباید نسبتهای الگوی خرچنگ را فراموش کنید یا نادیده بگیرید. تنها اینکه مفهوم کلی الگوی خرچنگ را بیاموزید و در پیدا کردن آن سخت نگیرید. نهایتاً درصورتیکه نسبتهای الگوی پیداشده با نسبتهای دقیقتر الگو یکسان نبود، درصدی احتمال خطا در نظر بگیرید و نسبت سود به زیان را بسنجید: اگر نسبت خوبی نبود، میتوانید از آن معامله منصرف شوید و ریسک نکنید.
شباهتها و تفاوتهای الگوی خرچنگ با پروانه
دو الگوی خرچنگ و پروانه شباهتهایی به همدیگر دارند و درعینحال با یکدیگر متفاوت هستند. البته نتیجۀ هر دو الگو یکسان است اما در نوع سیگنالدهی و رسم الگو تفاوتهایی وجود دارد. برای همین باید با فرق الگوی خرچنگ و پروانه آشنایی داشته باشید.
مفهوم الگوهای پروانه و خرچنگ به صورت کلی شباهتهای زیادی با یکدیگر دارد. تفاوت اساسی این دو الگو در محاسبه و نسبتهایی است که بین حرکت قیمتی در میان لگهای آن وجود دارد. در الگوی پروانه نیز مانند الگوی خرچنگ، نسبت نقطه C به حرکت AB باید در 38.2 تا 88.6 درصد اصلاحی باشد. اما برای مثال، حرکت CD بهجای 161.8 درصد اصلاحی نسبت به حرکت XA در الگوی خرچنگ، در الگوی پروانه 127 درصد اصلاحی است. همچنین حرکت AB نسبت به حرکت XA در 78.6 درصد اصلاحی قرار میگیرد.
تفاوت این دو الگو به صورت خلاصه در تصویر زیر مشهود است.
سیگنالهای الگوی خرچنگ
در الگوی هارمونیک خرچنگ در تحلیل تکنیکال سیگنالهایی برای خرید و فروش وجود دارد. البته استفاده از یک الگو برای خرید و فروش بدون برخورداری از گواههای معاملاتی دیگر میتواند ریسک داشته باشد. بااینحال، این الگو حد سود و حد ضرر میدهد و این هم یعنی سیگنال معاملاتی.
در الگوی خرچنگ صعودی میتوانید در نزدیکی نقطه D وارد معامله خرید شوید. حد ضرر شما در این حالت نیازی ندارد که چندان پایینتر از نقطه D ایدئال قرار بگیرد. (پس پیدا کردن نقطه D ایدئال مهم است.) حد سود را میتوانید به اندازه لگ یا حرکت قیمت XA در نظر بگیرید.
در الگوی خرچنگ نزولی زمانی که قیمت در نزدیکی نقطه D ظاهر شد، میتوانید دست به فروش بزنید یا اگر در یک بازار دوطرفه فعالیت میکنید، موقعیت فروش بگیرید. حد ضرر در اینجا هم نیازی نیست چندان بالاتر از نقطه D ایدئال باشد و حد سود همانند خرچنگ صعودی، میتواند به اندازه حرکت قیمت XA در نظر گرفته شود.
الگوی خرچنگ عمیق چه تفاوتی دارد؟
الگوی خرچنگ به جز دو نوع صعودی و نزولی، یک حالت هم دارد که به آن الگوی خرچنگ عمیق گفته میشود. تفاوت اصلی این الگو در نسبت حرکت AB به XA است که در دو الگوی معمولی و عمیق متفاوت هستند. در الگوی خرچنگ عمیق میزان اصلاح قیمتی در حرکت AB نسبت به XA، بهجای 38.2 تا 61.8 درصد، برابر 88.6 درصد خواهد بود. همین بیشتر بودن اصلاح در لگ میانی باعث شده تا این الگو ملقب به الگوی خرچنگ عمیق شود.
سایر ویژگیها و سیگنالهایی که این الگو صادر میکند، مشابه الگوی خرچنگ معمولی است. همین موضوع نشان میدهد که نسبتهای حرکتی نسبتهایی خشک و بدون تغییر نیستند. مفاهیم حرکت قیمت در قالب این الگوها اهمیت بیشتری دارد و بهتر است برای درک درست آنها وقت صرف کنید.
جمعبندی
استفاده از الگوهای قیمتی یکی از کلاسیکترین روشهای تحلیل تکنیکال است. الگوهای هارمونیک با استفاده از نسبتهای طلایی یا آماری توانستهاند محبوبیت و درصد موفقیت خوبی داشته باشند. الگوی هارمونیک خرچنگ یکی از همانهاست که در این مطلب با ذکر جزئیات، آن را موشکافی کردیم. شما میتوانید با تمرین روی چارتهای قیمتی واقعی در پیدا کردن این الگو به مهارت برسید.
شما میتوانید برای درک بهتر این مقاله، در کلاس تحلیل تکنیکال مقدماتی یا پیشرفته شرکت کنید.